Třinec chce být „chytré město“. Přistoupil k dohodě o rozvoji konceptu Smart city a Smart region

12.04.2016 13:59

Zástupci Ministerstva životního prostředí, Ministerstva průmyslu a obchodu, Moravskoslezského kraje, Ostravy a Třince dnes podepsali dohodu o přistoupení Třince ke Společné deklaraci o spolupráci na přípravě konceptu chytrého města (Smart city) a chytrého regionu (Smart region). Deklarace je zaměřena na zlepšení celkové kvality života a životního prostředí v tomto regionu. Třinecký koncept chytrého města stojí na cíleném rozvoji chytré správy a rozvoje města, životního prostředí, čisté mobility a informačních technologií. Pro všechny tyto oblasti má město zpracované koncepty a plánuje do nich investovat.

Třinec chce být „chytré město“. Přistoupil k dohodě o rozvoji konceptu Smart city a Smart region
Foto: wikipedia
Popisek: Třinec

„O své město chceme pečovat nejen citem, ale i rozumem. Pro každou ze čtyř oblastí našeho konceptu – správu města, mobilitu, životní prostředí a informační technologie – máme zpracovaný souhrn provázaných investic a projektů. Chytré město pro nás znamená zavedení elektronických služeb a aplikací, sbírání, vyhodnocování a zveřejňování dat o městě. Budeme podporovat investice do obnovitelných zdrojů, zelené infrastruktury a čistého ovzduší, elektromobilitu a další alternativní způsoby dopravy. To vše musí být podpořeno zavedením moderních systémů technologií,“ popsala třinecký koncept starostka města Věra Palkovská.

Třinec se na koncept chytrého města již dlouhou dobu připravuje, přípravě plánů věnovalo město několik posledních měsíců. Navazují na dřívější povedené projekty v oblasti cyklodopravy, železniční dopravy, elektromobility nebo životního prostředí. Ve městě se dlouhodobě se daří zlepšovat ovzduší, které přesto zůstává jedním z klíčových témat. Městu se spolu s partnery povedlo uskutečnit velké dopravní projekty a rozestavěný obchvat města brzy odlehčí dopravě i vzduchu.

„Koncept chytrého města není jen o městě samotném, ale také o firmách a organizacích, které zde působí. Týká se obyvatel města, pro které chceme být přívětivým místem pro život, atraktivním pro mladé lidi. Dalším důvodem, proč jsme se do konceptu pustili, je snaha být lídrem a inspirovat vlastním přístupem další města a obce,“ doplnila Věra Palkovská.

„Vize třinecké čisté mobility stojí na zavedení inteligentního dopravního systému, podpoře alternativních druhů dopravy a infrastruktuře pro městskou dopravu. Koncept zahrnuje například zajištění nákupu autobusů na elektřinu, pořízení dobíjecích stanic pro autobusy i auta. Město propojí dopravní terminály sítí chytrých zastávek, aktuální data o provozu budou dostupná pro cestující a řidiče. Chystají se také úpravy cyklistických tras ve městě i do jeho okolí,“ přiblížil záměry David Sventek, předseda Regionální rady rozvoje a spolupráce se sídlem v Třinci.

Město také dlouhodobě podporuje transparentní řízení, zavádí například standardizovanou přípravu projektů v procesu BIM. Daří se zde také podnikání, Třinec aktuálně získal ocenění Město pro byznys v Moravskoslezském kraji.

„Smart Cities je Evropou podporovaný koncept udržitelného rozvoje měst a obcí. Pro MŽP představuje další nástroj pro zlepšení životního prostředí v ČR a získání dalších finančních prostředků na kvalitní projekty zaměřené na snížení energetické náročnosti, udržitelnou dopravu, snižování emisí a podporu nových technologií. Proto vítáme zájem města Třince, který je v oblasti Smart city velmi aktivní. Vzhledem ke své velikosti může Třinec navíc inspirovat i další města v kraji,“ komentoval podpis memoranda náměstek ministra životního prostředí Vladislav Smrž a dodal, že memorandum o spolupráci na konceptu chytrého města s MŽP podepsalo na konci února i město Písek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

zabavení majetku

Dobrý den, já bych byl s tím zabavováním majetku opatrný. Jednak to ve mě neevokuje nic dobrého. Také si nemyslím, že všichni Rusové můžou za politiku jednoho šílence. Sice si ho zvolili, ale ne všichni a asi ani ne tak úplně dobrovolně. Nebo jste jiného názoru? A hlavní věc co mě zajímá, co byste s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Oprava Křížkových schodů skončí v červenci

7:17 Mladá Boleslav: Oprava Křížkových schodů skončí v červenci

Oprava Křížkových schodů, po kterých mohou chodci projít z ulice Pražská brána do Nádražní ulice u k…