Třinec přivítal návštěvu z Řecka

26.05.2016 13:12

Vzácnou návštěvu hostila v pondělí 23. května třinecká radnice. Po více než třiceti letech se přijeli na své rodné město podívat potomci řeckých imigrantů, kteří v tehdejším Československu nalezli v padesátých letech 20. století svůj druhý domov. I když se někteří po letech vrátili zpět do Řecka, na své dětství a mládí v Třinci si velmi rádi zavzpomínali. Ve velké zasedací síni třinecké radnice přivítala čtyřicetičlennou skupinu starostka Věra Palkovská, předseda výboru pro národnostní menšiny Bohuslav Kokotek a člen výboru za řeckou menšinu Georgos Topalidis.

Třinec přivítal návštěvu z Řecka
Foto: wikipedia
Popisek: Třinec

„Jsme velice rádi, že jsme se mohli přijet podívat do naší první vlasti. Jsme Třincem nadšeni. Na každém kroku je vidět, že prošel velkými změnami k lepšímu. Kamkoli jdeme, jsme opravdu dojati. Setkali jsme se se starými přáteli, s rodinami a jsme nadšeni z vřelého přijetí,“ shodli se všichni členové skupiny.

Návštěvou Řeků byla potěšena i starostka města. „Bylo to velmi milé, srdečné a upřímné setkání. My, kteří v Třinci žijeme, proměny Třince až tak neprožíváme. Bereme je jako potřebné a někdy až samozřejmé, i když samozřejmé nejsou. Měli jsme příležitost vnímat Třinec očima těch, kteří se zde narodili a mnoho let zde nebyli. Třinec je úžasně rázovitý, mnohonárodnostní a mnohovrstevnatý,“ podotkla k setkání Věra Palkovská.

Imigrace řeckých a makedonských občanů byla způsobena občanskou válkou v Řecku v letech 1946–49. Z Řecka do Československa tehdy zamířilo přes 12 tisíc lidí. Řada z nich se usídlila ve slezských a moravských městech, přičemž Třinec nebyl výjimkou. Silný vztah k Řecku, který mezi sebou Řekové tradovali z generace na generaci, byl příčinou návratu do vlasti několika tisíc z nich, včetně těch, kteří se narodili až v exilu. Na území ČR se k řecké národnosti v současnosti hlásí zhruba 3500 občanů a působí u nás 12 řeckých obcí včetně třinecké. Řekové jsou rozptýleni po celém území České republiky, nejvíce jich žije v Praze, ve Slezsku a na severní Moravě.

Řecká kultura i tradiční kuchyně se letos představí opět na Přehlídce národnostních menšin, která proběhne na náměstí Svobody v neděli 10. července 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

19:27 Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

Na tradiční zaplétání máje se můžete těšit v sobotu na Masarykově náměstí od 15:45. Zhostí se ho fol…