Trutnov: Deska Roty Nazdar se vrátila do města

20.05.2020 10:39

Pamětní deska Roty Nazdar, která kdysi byla součástí pomníku v areálu trutnovských kasáren, se vrátí na své místo. Odborníci se domnívali, že byla zničena během druhé světové války. Naprostou náhodou však byla objevena ve sklepních prostorách jaroměřského muzea. To ji teď vrátilo zpět domů – do Trutnova.

Trutnov: Deska Roty Nazdar se vrátila do města
Foto: virtualczech.cz
Popisek: Náměstí v Trutnově

Putování pamětní desky Roty Nazdar dosáhlo svého konce. Po více než 80 letech se vrací zpět do Trutnova, kde kdysi byla součástí pomníku v místních kasárnách. Ten byl odhalen 9. května 1936 k 21. výročí bitvy jako připomínka padlých legionářů - československých dobrovolníků z 1. roty praporu C cizinecké legie ve Francii v bitvách u Arrasu od 9. května do 16. června 1915. Základem tohoto 1. praporu byli převážně čeští sokolové, kteří svým pozdravem "Na zdar" dali rotě jméno, pocházeli z krajanské komunity ve Francii, šlo o řemeslníky, obchodníky, umělce, studenty. „Hlavním motivem na desce je znázornění praporečníka Karla Bezdíčka, který jako první dosáhl při útoku druhé linie německých zákopů v La Targette v roce 1915, kde vzápětí padl. Na levé straně je 52 jmen padlých vojáků,“ říká Tomáš Eichler, místostarosta města Trutnova.

Autorem díla byl významný sklářský výtvarník a pedagog Božetěch Medek, který v Trutnově vykonával u 3. roty hraničářského praporu č. 2 službu jako četař aspirant. Deska váží 186 kg a odlila ji slévárna M. Roubíčka v Poříčí u Trutnova. Pomník původně stál v parčíku před prostřední budovou dnešního areálu Policie ČR, ovšem počátkem října 1938 byla deska během evakuace kasáren demontována. Město opustila spolu se zde dočasně ubytovaným 22. pěším plukem, který ji vzal s sebou do Jičína, kde nějaký čas zůstala. „Pravděpodobně na přelomu let 1938/39 byla deska převezena do Jaroměře a věnována k uložení do muzea, kde se předpokládalo, že snáze ve skrytu přečká německou okupaci v březnu 1939 a nebude použita k odlití zbraní či strojů. Je zvláštní shodou náhod, že po 2. sv. válce se na desku úplně zapomnělo a 11. května 1947 byl odhalen v kasárnách nový pomník ze žuly, který zanikl krátce po komunistickém převratu 1948,“ dodává trutnovský místostarosta.

Deska byla nyní náhodně nalezena ve sklepě jaroměřského muzea při jeho vyklízení před rekonstrukcí a byla věnována městu Trutnovu. „Jsem velmi rád, že se deska vrátila, ač mnoho lidí předpokládalo, že již neexistuje. Rádi bychom pomník obnovili a odhalili jej v roce 2021, tedy k výročí vzniku desky. Ovšem tomu ještě předchází jednání s Policií ČR o jejím umístění. Ve slévárně necháme vyrobit její kopii a originál uložíme do Muzea Podkrkonoší, kde ji zrestaurujeme k výstavním účelům,“ říká Ivan Adamec, starosta města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

7:37 Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě jsou pořádány akce v duchu OSL…