Trutnov: Horké dny a sečení trávy ve městě

06.07.2019 14:12

Z řad veřejnosti se množí dotazy ohledně sečení zeleně na veřejných plochách. Již na začátku sezony podniklo město, respektive Technické služby Trutnov s. r. o., několik kroků, jak upravit sečení s ohledem na panující klimatické podmínky. Naprosté pozastavení sečení však technické služby odmítají, a to z několika důvodů.

Trutnov: Horké dny a sečení trávy ve městě
Foto: virtualczech.cz
Popisek: Náměstí v Trutnově

Sečení veřejné zeleně ve městě zajišťují Technické služby Trutnov, s. r. o., které na začátku sezony uzpůsobily úpravu veřejných ploch klimatickým změnám. „Dříve jsme trávu sekli na výšku 5 cm. Letos jsme výši seku zvýšili na 7 cm, tak aby tráva byla vyšší a zadržela více vláhy,“ říká Lumír Labík, ředitel TST. Dalším krokem je tzv. mulčování, kdy se posečená tráva nesbírá, ale zůstává na ploše, což má také pozitivní vliv na zadržování vlhkosti v trávníku. Mulč (travní hmota rozsekaná na drobné kousky) se postupně rozloží a pohnojí posečenou plochu. V neposlední řadě pracovníci TST mnohem pečlivě vybírají jednotlivé plochy a určují, jak často se budou sekat.

„Čím dál více se nám množí dotazy, proč i v horkém počasí trávu sečeme. Důvodů je hned několik,“ vysvětluje Labík. Při současných teplotách usychá i vysoká tráva. Pokud se bude sekat tráva vysoká a suchá, bude se prášit, a tím se značně znepříjemní život alergikům. Další problém je výskyt klíšťat a různých alergenů. „Zároveň pokud neposečeme, rozšíří se nám plevel, který trávníky značně znehodnocuje,“ dodává Labík.

„Přestože se snažíme město udržet čisté a bezpečné, jsou mezi námi tací, kteří do trávy klidně odhodí odpadky, včetně střepů a jiných ostrých předmětů. Ty pak ve vysoké trávě nejsou vidět a snadno může dojít ke zranění člověka i zvířete. Zároveň se setkáváme s tím, že majitelé psů ve vysoké trávě velmi často neuklízí exkrementy,“ říká Ivan Adamec, starosta města Trutnova.

Technické služby se přes léto zároveň snaží zmírnit dopady vlivu teplého počasí. „V parných dnech jezdí po městě kropící vůz, který zchlazuje vozovku a dlažbu, aby došlo alespoň k částečnému snížení teploty povrchu,“ uzavírá Labík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

22:09 Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Po měsících jednání se zřizo…