Trutnov: U Janské kaple stojí opravený kříž

08.01.2021 6:31

Dřevěný kříž stojící u Janské kaple v Trutnově se dočkal opravy. Spodní část již byla ve velmi špatném stavu a ozdobné prvky dokonce opadaly. Radnice do záchrany unikátního kříže investovala necelých 85.000 Kč.

Trutnov: U Janské kaple stojí opravený kříž
Foto: Miloš Šálek
Popisek: Trutnov, Krakonošovo náměstí

Město Trutnov pokračuje v opravách drobných památek. Jednou z posledních, do které radnice investovala, je dřevěný kříž u Janské kaple. „Tento kříž zde pravděpodobně stojí už od 19. století. Čas se samozřejmě podepsal na jeho stavu. Byl poškozen hnilobou, a především část v zemi byla tak zničená, že hrozilo jeho zlomení a pád,“ vysvětluje Ivan Adamec, starosta města Trutnova. Rovněž vodorovné břevno silně poškodily povětrnostní podmínky. „Celá konstrukce kříže ztrácela celistvost a postupně z něho opadaly ozdobné prvky. V místě spoje jsme dokonce našli dutinu s ptačím hnízdem,“ říká Vlastimil Grof z Odboru rozvoje města Městského úřadu Trutnov.

Radnice se tak rozhodla nechat kříž demontovat a opravit. Spodní uhnilá část byla nahrazena ocelovou patkou k upevnění do betonu. Kompletně bylo vyměněno vodorovné břevno, vylepily se vyhnilé části a ztrouchnivělé dřevo se zpevnilo napuštěním a kovovými prvky. „Barevně jsme dřevo vyretušovali a také jsme nechali doplnit chybějící jetelová zakončení ramen a Krista malovaného na plechový podklad. Při renovaci jsme postupovali podle dobové fotografie,“ dodává Vlastimil Grof. Práce provedl na konci loňského roku Jiří Semerák z Červeného Kostelce za necelých 85.000 Kč. „Odhadujeme, že jde o jediný takto starý ještě dochovaný dřevěný kříž v širokém okolí, proto bylo nutné jej zachovat s maximální autentičností do budoucna,“ říká trutnovský starosta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Unimo buňky do Těšnovic dodá firma ze Slovenska

16:14 Kroměříž: Unimo buňky do Těšnovic dodá firma ze Slovenska

Vítězné projekty loňského úvodního ročníku participativního rozpočtu nazvaného Vaše Kroměříž se blíž…