Trutnov si na letošek přichystal několik významných investic

09.02.2022 20:27 | Tisková zpráva

Lávka přes ulici Na Struze, nový povrch v Národní ulici či chodníky na Polské, to jsou některé z investičních akcí, které pro letošek plánuje město Trutnov. Cílem je zvýšit bezpečnost a komfort občanů.

Trutnov si na letošek přichystal několik významných investic
Foto: Miloš Šálek
Popisek: Trutnov, Krakonošovo náměstí

V letošním roce je pro Trutnov největší investiční akcí rekonstrukce kina Vesmír. Kromě té však trutnovská radnice chystá hned několik dalších významných investic v rámci dopravní infrastruktury a zvelebení veřejného prostoru. Část z nich zařadila do připravovaného rozpočtu města, který budou na nejbližším zasedání projednávat trutnovští zastupitelé.

Oprava v Národní ulici
Ve spolupráci se správci inženýrských sítí, společnostmi VaK Trutnov, a. s., GasNet, s. r. o., a T-Mobile bude v letošním roce kompletně opravena komunikace v Národní ulici. „Stávající povrch vozovky je již ve špatném stavu. Podařilo se nám domluvit se všemi správci inženýrských sítí na kompletní opravě a harmonogramu prací. Tudíž jakmile zde dokončí výměnu plynovodu, vodovodu, kanalizace a kabelů mobilního operátora, necháme zde položit nový asfaltový povrch,“ říká Michal Rosa, starosta města Trutnova. Projekt také počítá s podélnými parkovacími místy po obou stranách komunikace a s chodníkem v délce cca 320 metrů. Práce by měly být zahájeny ve druhé polovině dubna a kompletně dokončeny v listopadu letošního roku. Předpokládané náklady ze strany města se pohybují ve výši 17 500. 000 korun.

Oprava v Železničářské ulici
V roce 2021 byla po neočekávaných komplikacích na straně dodavatele stavby úspěšně dokončena I. etapa opravy povrchu vozovky a chodníků v Železničářské ulici. Šlo o úsek od křižovatky s ulicí Československé armády po náměstí Horníků.
II. etapa bude pokračovat od náměstí po křižovatku s ulicí Strojnickou. Práce jsou naplánovány od 01.05.2022 do 31.07.2022. Náklady na opravu povrchu vozovky a chodníků v délce cca 135 metrů jsou vyčísleny na cca 2 500 000 korun.

Chodník v Polské ulici
V návaznosti na opravu komunikace na Polské ulici v úseku od křižovatky s Náchodskou ulicí po křižovatku s ulicí Voletinskou, kterou provede Ředitelství silnic a dálnic, vybuduje město Trutnov chodník pro pěší. Nový chodník povede po levé straně komunikace ve směru z centra města od železničního přejezdu až po stávající chodník. Délka nového úseku bude mít cca 1,1 kilometru. Stávající chodník v délce zhruba 700 metrů město opraví. „S rostoucí frekvencí dopravy v těchto místech, kde navíc musíme očekávat další zvýšení po dokončení rychlostní silnice S3 v Polsku, je nutné zajistit bezpečnost našich občanů,“ zdůvodňuje výstavbu nového chodníku Michal Rosa. Předpokládané náklady ze strany města se pohybují ve výši 15 500 000 korun.

Lávka přes ulici Na Struze
Skleněná lávka přes ulici Na Struze, která slouží k bezpečnému pohybu občanů z historického centra města na Kryblici a naopak, byla vybudována na počátku 90. let. Současný stav je již nevyhovující a radnice proto připravila její kompletní výměnu. Náklady na novou konstrukci jsou vyčísleny na 23 000 000 korun, město však zažádalo o dotaci Státní fond dopravní infrastruktury. „Pokud dotaci získáme, zařadíme opravu lávky do městského rozpočtu v dubnu. V opačném případě s opravou ještě počkáme,“ doplňuje Michal Rosa.

Revitalizace náměstí Hraničářů
Po rekonstrukci pěší zóny a revitalizaci lesoparku v Šestidomí připravila trutnovská radnice úpravu a modernizaci dalšího veřejného prostoru, tentokrát náměstí Hraničářů. Ta zahrnuje kompletní regeneraci zeleně včetně výsadby nových dřevin, dále výměnu mobiliáře a veřejného osvětlení. Projekt zahrnuje také úpravu parkovacích stání v místě současného parkoviště, kde bude místo pro osm vozidel. Město počítá s náklady zhruba 8 000 000 korun, ovšem na jejich částečné pokrytí podalo žádost o dotaci z Národního programu Životního prostředí. Tato akce bude do rozpočtu města zařazena v dubnu na základě rozhodnutí o poskytnutí dotace. Předpoklad dokončení realizace je plánován na rok 2023, s přípravnými pracemi by se však mělo začít už letos.

Revitalizace Lípového náměstí
V roce 2019 radnice informovala o plánované regeneraci Lípového náměstí v Poříčí. Ta je zatím stále ve fázi projekční přípravy, proto ani letos nebude tato akce do rozpočtu města zařazena. „Projektová dokumentace se ještě projednává s dotčenými orgány, tedy s Dopravním inspektorátem Policie ČR, Královéhradeckým krajem, potažmo Správou a údržbou silnic a Ředitelstvím silnic a dálnic. Ty si vymínily úpravy, které je potřeba do projektu zapracovat. Bohužel vliv na zdržení celého projektu má také koronavirus, kvůli kterému se jednotlivá projednání často posouvala,“ popisuje stav projektu David Jelínek, vedoucí Odboru rozvoje města MěÚ Trutnov.
Projekt revitalizace poříčského náměstí, jehož autorem je Ing. arch. Jan Veisser, obsahuje úpravy stávajícího parku, tedy veřejné zeleně, mobiliáře a cest pro pěší. Současně počítá s regulací dopravy a parkování v okolí kostela sv. Petra a Pavla a s návrhem na umístění autobusových zastávek. Náklady na regeneraci náměstí jsou vyčísleny na zhruba 25 000 000 korun.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

porodnost

Paní Schillerová, nemyslíte, že alfou a omegou zvýšení porodnosti je kromě toho, co píšete hlavně zvýšení životní úrovně občanů ČR a zvýšení mezd? A jestli si to myslíte, máte i plán, jak toho docílit? A co jste proto udělali dosud - třeba za období, kdy jste byli ve vládě a třeba vy sama jste byla ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Město podpořilo pacienty s roztroušenou sklerózou

7:37 Jihlava: Město podpořilo pacienty s roztroušenou sklerózou

Na parkánu v ulici Hradební ode dneška rostou slunečnice. Zástupci vedení města, neziskové organizac…