Trutnov si v zadávání zakázek vede dobře

25.12.2018 21:17

Počet nabídek, koncentraci dodavatelů, chyby ve zveřejňování a další ukazatele při zadávání veřejných zakázek měřil projekt zIndex. Dle něho je Trutnov mezi velkými městy na 19. místě. V řadě kategorií je nadprůměrný, a to například v kvalitě zveřejňovaných dat.

Trutnov si v zadávání zakázek vede dobře
Foto: virtualczech.cz
Popisek: Náměstí v Trutnově

Sdružení Econlab, z. s., při Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, zveřejnilo výsledky projektu zIndex, ve kterém měřilo, zda zadavatel veřejných zakázek postupuje transparentně, hospodárně a zda mu nevznikají ekonomická rizika. Mezi porovnávanými subjekty bylo i město Trutnov, které se umístilo na 19. příčce mezi velkými městy České republiky. „Je moc dobře, že podobné projekty vznikají. Mohou poukázat na to, v čem chybujeme, čeho se máme vyvarovat a naopak, co se nám daří. Díky zpětné vazbě se můžeme zlepšovat, a to platí i pro oblast zadávání veřejných zakázek,“ říká Ivan Adamec, starosta města Trutnova.

Přestože se tvůrci projektu snažili být objektivní, sami připouštějí, že jimi nastavené parametry výpočtů jednotlivých ukazatelů mohou některé zadavatele znevýhodňovat. Například zadavatelé poptávající zboží nebo služby na menších trzích jsou znevýhodněni při výpočtu ukazatele Počet nabídek. I v rámci jednoho odvětví totiž může být v různých lokalitách nebo na různých trzích konkurence odlišně široká. „Není divu, že například v této kategorii měl Trutnov pouhých 33 %. Jsme příhraniční město, kde konkurence není tak silná,“ vysvětluje trutnovský starosta. V případě ukazatele Koncentrace dodavatelů mohou být znevýhodněni zadavatelé, kteří například soutěžili velký investiční projekt, který svým finančním rozsahem přesahuje 50 % objemu všech veřejných zakázek zadavatele (v případě města Trutnova se jedná o zakázku na rekonstrukci a dostavbu Střediska volného času, která byla vysoutěžena za částku 162.520.000 Kč bez DPH). Výpočet tohoto ukazatele může být rovněž nespravedlivý vůči zadavateli, kterému v zakázkách opakovaně vítězí jeden dodavatel díky svým bezkonkurenčně kvalitním produktům.

Naopak v ukazatelích jako jsou Kvalita dat ve Věstníku či Soutěžní řízení, které sleduje transparentnost a otevřenost zakázek, je Trutnov vysoce nad průměrem. V indexu měřícím pochybení dle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže je Trutnov dokonce 100%.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

7:17 Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

V Hradci Králové se na více než dvou desítkách míst objeví barevné koše na tříděný odpad. Lidé tak b…