Trutnovští strážníci vsadili na ekologický přístup

01.06.2020 19:09

Vozový park Městské policie Trutnov má tři nové přírůstky. Jde o jeden automobil s hybridním pohonem a dvě elektrokola, díky kterým budou strážníci efektivnější a operativnější.

Trutnovští strážníci vsadili na ekologický přístup
Foto: Miloš Šálek
Popisek: Trutnov, Krakonošovo náměstí

Městská policie Trutnov pořídila svým strážníkům nový moderní vůz s hybridním pohonem a dvě elektrokola. Cílem je především zavézt moderní technologie do fungování městské policie s důrazem na šetrnost k životnímu prostředí.

Elektrokola budou využívat především strážníci - okrskáři. „Dlouho jsme zvažovali, zda bychom v rámci okrskové činnosti nevyužili právě elektrokola. Samozřejmě jsme počítali s tím, že lidé mohou reagovat negativně, nicméně když jsme zvážili pro a proti, rozhodnutí bylo jasné. A tak jsme vyhlásili výběrové řízení a letos v květnu dva kousky pořídili,“ vysvětluje Radek Svoboda, ředitel Městské policie Trutnov, a dodává, že „strážníci tak mohou kontrolovat i místa, kam se autem nedostanou nebo je tam ztížený přístup, jako například městský lesopark, Zámecký vrch, chata Webrovka apod. Budou mnohem efektivnější, pružnější a operativnější“.

Elektrokola mají dojezd až 150 km a trutnovští strážníci zaplatili téměř 60.000 Kč za jedno. „Především v letních měsících nebudou muset okrskáři používat motorová vozidla. Nejen že to prospěje jejich kondici, ale zároveň jde o ekologický přístup k naší práci. Díky elektrokolům dochází k úsporám pohonných hmot a zároveň nevytváříme žádné emise,“ říká Radek Svoboda.  

Tzv. strážník okrskář je aktivní strážník s osobní odpovědností za řešení problému ve svém okrsku, kde aktivně vyhledává rizikové jevy, prognózuje kriminalitu a navrhuje řešení. Z pohledu městské policie je Trutnov rozdělen na 7 takových okrsků.

Dalším přírůstkem do ,,stáje“ trutnovské městské policie je nový hybridní vůz Toyota Rav4 Hybrid. „Na voze oceňuji především hybridní motor. Má v sobě baterie a rekuperační jednotku, tudíž je nezávislý na dobíjecí infrastruktuře, jelikož se sám za jízdy dobíjí. Vůz dokáže absolvovat až 70 % jízdy pouze na elektromotor, tím pádem jezdí téměř bez emisí. Ze zkušenosti jiných městských policí víme, že se jim spotřeba snížila až na polovinu, což je pro nás velkou úsporou,“ chválí nákup ředitel městské policie. Na automobil získali strážníci dotaci, tudíž z celkové ceny zhruba 1.093.000 Kč šlo z rozpočtu policie 840.000 Kč. „Tento automobil využijeme především v náročnějším terénu, takže je ideální do obcí, se kterými máme uzavřenou veřejnoprávní smlouvou, jako například v Peci pod Sněžkou. Má totiž pohon 4x4,“ uzavírá Radek Svoboda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…