Turnov: Nejlepší kroniku Libereckého kraje vyhlásí v turnovském muzeu

28.08.2019 16:04

Psaní kronik. Poslání, díky němuž další generace vědí, jak žily ty před nimi. Ty nejpečlivější a nejkreativnější kronikáře z místního regionu, kteří byli přihlášeni do soutěže o Nejlepší kroniku Libereckého kraje, čeká na začátku září ocenění v turnovském Muzeu Českého ráje. Vítězové si za svou práci převezmou diplomy i finanční odměny.

Turnov: Nejlepší kroniku Libereckého kraje vyhlásí v turnovském muzeu
Foto: cesky-raj.info
Popisek: Muzeum Českého ráje Turnov

„Kronikáři odvádějí pro dokumentaci dění v obcích a městech neocenitelnou práci. Některé z kronik jsou skutečnými uměleckými díly a ona dokumentace není jen výpisem faktů, ale literárním dílem. Děkuji všem obcím, které udržují svou kroniku a kronikářům za jejich práci,“ říká Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Vyhlášení výsledků soutěže Nejlepší kronika Libereckého kraje, která se koná již počtvrté, se uskuteční v úterý 10. září od 13 hodin. Ocenění obdrží kronikáři a jejich kroniky ve dvou kategoriích. Do první se mohly přihlásit obce do 2 000 obyvatel, druhá soutěžní kategorie pak byla určena pro obce s počtem nad 2 000 obyvatel. Obcí je celkem dvanáct, přičemž v první skupině pět a v druhé sedm.

V kronikách se hodnotily obsah a struktura zápisů, stylistická úroveň, grafická a výtvarná stránka a přílohy kronik. To vše za roky 2016 a 2017.

Na slavnostním vyhlášení dostanou diplomy a finanční odměny kronikáři nejúspěšnějších obcí v každé kategorii. Vítězové také získají prémii pět tisíc korun, za druhá místa tři tisíce korun a za třetí patnáct set korun. 
Soutěž vyhlašuje Liberecký kraj ve spolupráci s Ještědskou pobočkou České archivní společnosti a Severočeským muzeem v Liberci. Jejím cílem je podpořit a ocenit náročnou práci městských a obecních kronikářů a upozornit tím na význam kronik pro uchování pravdivého obrazu současné doby pro budoucí generace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.