Turnov: Nové ovocné stromy na Hruštici

18.11.2022 19:53 | Tisková zpráva

V sobotu 5. listopadu bylo v nově vznikajících Městských sadech Hruštice vysazeno dalších 35 ovocných stromů. Komunitní výsadby se zúčastnilo zhruba 30 lidí, často pomáhaly celé rodiny. Ještě jednou děkujeme všem, kdo se zúčastnili.

Turnov: Nové ovocné stromy na Hruštici
Foto: ceskolipsko.info
Popisek: Turnov

Zelený pás ovocných stromů na Hruštici po letošní výsadbě čítá už 83 jabloní i hrušní. První etapa sázení proběhla už v roce 2020, kdy bylo vysazeno celkem 48 ks stromů. 

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

5%
94%
hlasovalo: 34786 lidí
Na místě tak do budoucna vznikne prostor pro oddych a rekreaci, a to i díky Vám, kdo se do komunitní akce zapojíte. Základem plánovaných sadových úprav budou volné travnaté plochy a sady propojené systémem cest. Studii řešení území zpracovala společnost AND, spol. s r. o.

Ve II. etapě na začátku listopadu přibylo 35 ks ovocných stromů, 29 ks hrušní a 6 ks jabloní o výsadbové velikosti 10/ 12 cm (tj. obvod kmínku měřený ve výšce 1,0 m od kořenového krčku). Na výsadbu byla využita dotace ze Státního fondu životního prostředí ČR, v rámci Národního programu životního prostředí, a to ve výši 167.777,78 Kč.

Dotace je poskytnuta na dodávku veškerého materiálu (rostlinného i pomocného) a na odborný dozor, který byl při výsadbě zajištěn. Dále je z dotačních prostředků hrazen odborný posudek, který musí být předložen k žádosti o dotaci a publicita projektu (na stromy budou umístěny informační štítky). Z dotace byly dále zakoupeny zálivkové vaky, které budou sloužit pro zálivku stromů v dalších letech.

Péče o vysazené stromy je v následujících letech zajišťována z rozpočtu města Turnov. Jedná se především o zálivku, údržbu stromových mís, kontrolu úvazků, kotvení a ochrany proti okusu a provádění výchovných řezů. V rámci údržby zeleně je dále zajištěn pravidelný pokos louky kolem stromů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Část Vrbenské ulice čeká kompletní obnova, náhradní MHD je zajištěna

7:37 České Budějovice: Část Vrbenské ulice čeká kompletní obnova, náhradní MHD je zajištěna

V květnu začne kompletní rekonstrukce 230 metrů dlouhého úseku ulice Vrbenská v místě od křižovatky …