Turnov: Sedmdesát let existence si letos připomene družstvo Granát

17.01.2023 8:38 | Tisková zpráva

V roce 1953 vzniklo družstvo umělecké výroby Granát, které je neodmyslitelnou součástí šperkařské historie našeho města.

Turnov: Sedmdesát let existence si letos připomene družstvo Granát
Foto: ceskolipsko.info
Popisek: Turnov

Na úplném začátku příběhu družstva Granát Turnov byla hrdost turnovských zlatníků, kteří nechtěli po 2. světové válce nechat tento jedinečný skvost upadnout v zapomnění. V tomto období výrobu granátového šperku okrajově zajišťovalo družstvo Soluna. V roce 1953, po odtržení turnovské pobočky, vzniká nové družstvo s názvem Granát, lidové družstvo zlatníkův Turnově, které se specializovalo se na výrobou šperků s českými granáty a v této produkci pokračuje dodnes.

Rok 1961 přináší rozšíření výrobní kapacity o brusiče drahých kamenů sloučením s družstvem Precious. Ve stejném roce byla otevřena první prodejnu šperků s českými granáty v Turnově na náměstí. Od roku 1966 působí družstvo pod názvem Granát, družstvo umělecké výroby, Turnov a o sedm let později již vlastní ochrannou známku „ Český granát“ a označení „ Český granátový šperk“.

Anketa

Chcete, aby Danuše Nerudová zůstala v politice?

3%
94%
hlasovalo: 17814 lidí

Významným rokem je pro Granát, družstvo umělecké výroby, Turnov rok 1996, kdy si družstvo pronajímá a posléze odkupuje povrchový důl Podsedice na Litoměřicku a otevírá těžbu granátové suroviny. Toto rozhodnutí bylo stěžejní a dnes je jedním ze základních kamenů úspěchu na trhu. Těžební prostory byly v roce 2019 rozšířeny o lokalitu v Dolní Olešnici v Podkrkonoší. Vytěžená surovina českých granátů se zpracovává pouze pro produkci šperků družstva Granát, družstvo umělecké výroby, Turnov.

Od založení družstva uběhlo 70 let a turnovský Granát má za sebou řadu úspěchů, získal mnohá prestižní ocenění. Dnes se pyšní sítí svých prodejen, vlastní galerií v Turnově i Muzeem českého granátu v Praze. 

Za úspěchem družstva stojí všichni její bývalí i současní zaměstnanci, spolupracovníci, obchodní partneři. Všem těmto patří velký dík! Budeme se těšit, že letošní významné výročí společně oslavíme na Dni otevřených dveří v září 2023.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

7:37 Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

Den Země, tradiční environmentální akce, nabídnul v pátek 19. dubna v Komenského sadech bohatý progr…