Týn nad Vltavou: Starosta odemkl řeku, festival zahájil turistickou a plavební sezónu

20.05.2018 9:38

Symbolickým otočením klíče ve vltavské vodě zahájil v sobotu odpoledne starosta Týna nad Vltavou Milan Šnorek novou turistickou a plavební sezónu na řece. Odemčení řeky současně odstartovalo program letošního festivalu Vltava Open, který na náplavku pod kostelem přilákal stovky návštěvníků.

Týn nad Vltavou: Starosta odemkl řeku, festival zahájil turistickou a plavební sezónu
Foto: tnv.cz
Popisek: Týn nad Vltavou

V pořadí již osmý ročník „slavnosti pro malé i velké „námořníky“ plné zábavy, lodních plaveb a koncertů, podpořila jako hlavní partner Skupina ČEZ v rámci aktivit Oranžového roku v okolí Jaderné elektrárny Temelín.

„Chtěli jsme, aby program festivalu byl pestrý a opravdu vltavotýnský, což se podařilo a k tomu všemu nám přálo počasí,“ uvedl starosta. Teplo a slunce skvěle dokreslilo výtečnou náladu na řece i okolo ní. Především se hodilo jezdcům na paddleboardech, z nichž mnozí se při svém dovádění řádně vykoupali ve vltavské vodě.

Festival zahajoval, spolu se starostou Týna nad Vltavou Milanem Šnorkem, poslanec a bývalý jihočeský hejtman Jan Zahradník, který je příznivcem projektu splavnění Vltavy. „Věřím, že projekt bude pokračovat. Lodě již plují i nad Jiráskovým jezem v Českých Budějovicích, což jim zpřístupňuje centrum krajského města a je snad jen otázkou času, kdy dojde k investicím na Orlické přehradě umožňující proplutí větších lodí dál severním směrem,“ poznamenal Zahradník.

Šnorek v této souvislosti připomněl, že splavněná Vltava má obrovský rekreační i sportovní rozvojový potenciál. „Jen loni vzrostl meziročně počet průjezdů vodními díly nad Týnem o 200 procent a všichni také registrujeme, že na řece rychle přibývá malých plavidel. Především pro ně je splavnění atraktivní a má smysl,“ konstatoval starosta.

Menší lodě doplují až do Prahy. I dál

Po otevření plavební komory na přehradě a jezu Hněvkovice doplují nyní menší lodě po Vltavě z Českých Budějovic až do Prahy a dále. Loni vyrazilo na trasu mezi Hlubokou nad Vltavou a Budějovicemi přes dva tisíce plavidel s osmi tisíci lidmi na palubě.

Do zajištění sobotního doprovodného programu na náplavce a v přilehlém parku se zapojilo městské kulturní a vzdělávací centrum, městský dům dětí a mládeže, městské muzeum, městská galerie, vltavotýnští skauti, hasiči i senioři. Každý si také za dohledu zkušených záchranářů mohl vyzkoušet kardiopulmonální resuscitaci, tedy první pomoc poskytovanou v případě tonutí, na speciální maketě lidského těla, respektive jeho horní poloviny.

Vltava Open patří již tradičně spolu s městskými slavnostmi k nejvýznamnějším kulturně společenským událostem v Týně nad Vltavou a je to současně i jedna z největších akcí v rámci letošního Oranžového roku v okolí temelínské elektrárny. I díky podpoře ČEZ tak byl festival přístupný zdarma.

Součástí pestrého doprovodného programu byla divadelní představení, tvořivé dílny, buskeři, venkovní čítárna, půjčovna lodí a paddleboardů, fotokoutek, facepainting a vyhlídkové plavby. Na hlavním podiu se návštěvníkům představily hudební skupiny Luňáčci, Lex Barker, Menhir, Vasilův rubáš a Love Gangsters. Vrcholem večera bylo vystoupení pražské Vltavy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…