Uherské Hradiště: Kříž u kaple sv. Rocha si vyžádal celkovou obnovu

02.11.2021 19:44 | Tisková zpráva

Kříž z konce 19. století, který stojí nedaleko kaple sv. Rocha na návrší kopce Černá hora v Uherském Hradišti, získal svůj původní vzhled. Město jej nákladem přes 190 tisíc korun nechalo zrestaurovat.

Uherské Hradiště: Kříž u kaple sv. Rocha si vyžádal celkovou obnovu
Foto: Uherské Hradiště
Popisek: Uherské Hradiště

Kříž měl velmi pohnutý osud. Nevíme, co vedlo pana Jana Vaňka a jeho syna Františka v roce 1892 k tomu, že vyzval kameníka Františka Zbořila k vytvoření tohoto díla těsně pod vrcholem Černé hory. Víme ale, že v následujícím století, kdy se celá lokalita stala součástí vojenského cvičiště, se kříž často stával cílem různých devastujících útoků. Nejzávažnější událostí byl náraz tanku, kterým byl v roce 1987 zbořen. Po laické opravě byl na místo nainstalován nepůvodní litinový kříž menšího měřítka.

Samotnému restaurování předcházel restaurátorský průzkum. Během něj byl restaurátor Tomáš Kopčil doslova v pravou chvíli na pravém místě. Došlo k jeho setkání s pamětníkem, který jej dovedl nejen k historickým fotografiím, na nichž byla památka ještě v původním stavu, ale také k pozůstatku původního, při nehodě zbořeného litinového kříže.

Při průzkumu se jako problémem ukázalo umístění kříže, respektive to, že v jeho bezprostřední blízkosti vyrostl kaštan, který by nedovolil znovuobnovení v původní výšce.

Restaurátorský záměr tedy doporučil přemístění do polohy mimo korunu vzrostlého kaštanu, několik metrů jihozápadním směrem. To si samozřejmě vyžádalo vytvoření nového základu. Na něj byly po restaurování v ateliéru umístěny jednotlivé kamenné prvky podstavce, který je tvořen dvěma druhy pískovce, a to středně zrnného z Chřibů a jemnozrnného hořického. Kamenná základna, která byla po nehodě „utopena“ v betonu, byla nově vytvořena z božanského pískovce.

Dochované prvky restaurátor očistil od mechů, lišejníků, prachu i zbytků nátěrů a nevhodných cementových doplňků. Pak provedl chemické zpevnění, plastickou i barevnou retuš a hydrofobizaci povrchu.

Restaurátorským zásahem prošel i původní neogotický litinový kříž ošetřený metalizací zinku a natřený grafitovou barvou, další prvky jako původní korpus Krista s ornamenty kříže a iniciály I.N.R.I. i reliéf světce umístěný u paty kříže byly zvýrazněny plátkovým zlatem. Obnoveny byly také nápisy. Litinový kříž je upevněn pomocí nově vykované podpory.

Poslední podobnou památkou, která prošla procesem obnovy, je pozdně barokní kříž z roku 1777 stojící v ulici Lesní v Uherském Hradišti-Míkovicích. Na obnově drobných památek na svém území město Uherské Hradiště pracuje kontinuálně a každoročně na ni uvolňuje stovky tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …