Uherské Hradiště: Přírodní amfiteátr v Parku Rochus by měl být dokončen ještě letos

19.02.2023 14:56 | Tisková zpráva

V průběhu měsíce března začne v Parku Rochus další fáze prací na výstavbě přírodního amfiteátru. Ten by město chtělo mít hotový ještě v letošním roce. Akce je součástí mezinárodního projektu se slovenským městem Púchov. Přírodní amfiteátr bude umístěný na okraji parku, v místě staré třešňové aleje nad vodojemem.

Uherské Hradiště: Přírodní amfiteátr v Parku Rochus by měl být dokončen ještě letos
Foto: Uherské Hradiště
Popisek: Uherské Hradiště

Aktuální stavební práce budou zahrnovat terénní úpravy, vytvoření svahu o jednotné sklonitosti pro hlediště a vodorovné plochy pro budoucí pódium. Nutná bude také výstavba nové komunikace, která navazuje na hlavní příjezdovou cestu do areálu, zřízení kabelové přípojky a vybudování osvětlení přístupu a prostoru amfiteátru. Provedeny budou i přípravné sadovnické práce, které jsou zaměřeny na dočištění území od staré nežádoucí vegetace, srovnání menších povrchových nerovností a konečné výsadbové práce na parkových plochách v okolí přírodního amfiteátru. Práce si vyžádají celkové náklady přesahující 10,7 milionu korun.

Do konce měsíce července by pak měla vzniknout samotná zpevněná plocha pro pódium, 2 schodiště, plošiny pro lavice k sezení a mobilní podium. Vše doplní parková úprava v okolí amfiteátru. „V plánu je, že samotný amfiteátr by měl být z části přírodní - návštěvníci budou sedět na zatravněné ploše, v části hlediště pak bude k sezení využito mobilních dřevěných lavic, které budou uskladněny v blízkém objektu Parku Rochus. Předpokládaná kapacita amfiteátru bude asi 400 míst,“ prozradila místostarostka Marcela Čechová.

Anketa

Chystáte se ke koupi elektromobilu?

1%
97%
hlasovalo: 20111 lidí

Akce je součástí projektu v rámci přeshraniční spolupráce programu Interreg Slovenská republika – Česká republika, jehož předmětem je vybudování nového přírodního amfiteátru v Parku Rochus a revitalizace lesoparku Lachovec ve slovenském městě Púchov. Realizací těchto společných aktivit dojde k zatraktivnění přírodního a kulturního dědictví příhraničních regionů. Součástí projektu budou i následné aktivity kulturní výměny a společných akcí v obou areálech. V rámci projektových aktivit bude taktéž vytvořen marketingový balíček prezentujícího podobné turistické cíle na trase spojující obě zúčastněné města.

„Kulturní akce v Parku Rochus se dnes konají v podstatě v improvizovaných prostorech v blízkosti muzejních expozic. Centrální prostor umožňující vystoupení v rámci kulturních programů s odpovídajícím hledištěm schází. Realizovaný projekt má za cíl tento nedostatek odstranit,“ vyjádřila se Marcela Čechová.

Záměr zbudování přírodního amfiteátru jako doprovodné infrastruktury Muzea v přírodě Rochus byl obsažen už v „Integrovaném plánu rozvoje bývalého vojenského výcvikového prostoru Rochus“, který zastupitelstvo města schválilo v roce 2009.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…