Uherské Hradiště: Za zeď věznice se dostanete díky unikátní expozici

23.08.2021 17:58

Za zdí – tak se jmenuje jedinečná virtuální expozice, kterou chtějí její tvůrci z organizace Historia Futurae a spolku Memoria pomoci odmazat část dluhu, který má společnost vůči bývalé věznici v Uherském Hradišti, místu s mimořádně pohnutou historií.

Uherské Hradiště: Za zeď věznice se dostanete díky unikátní expozici
Foto: Uherské Hradiště
Popisek: Uherské Hradiště

Svůj záměr tvůrci představili v úterý 10. srpna přímo na místě samotném, na dvoře věznice, která se připravuje na rozsáhlou rekonstrukci hrazenou státem. Půjde o mobilní aplikaci s názvem „Imersivní expozice Za zdí“, která bude spustitelná na chytrých zařízeních využívajících zejména rozšířenou realitu. Aplikace bude sloužit široké veřejnosti zdarma a bude primárně fungovat v bezprostředním okolí uzavřené věznice. Podle předsedkyně spolku Memoria, Anny Stránské,  půjde o podporu rozvoje společnosti, která bude mít díky digitálním technologiím svobodnější přístup ke kulturnímu dědictví. „Vytváříme digitální muzejní projekt, který má přispět k objektivnímu a dostupnému poznání minulosti a tím k lepší budoucnosti,“ vyjádřila se Stránská.

Představení projektu, který má ambici být financován také prostřednictvím crowfundingové kampaně, byl přítomen i starosta města Stanislav Blaha: „Každý krok, který podpoří připomínku historie věznice, osobně vítám. Slýchám ojedinělé hlasy, proč věznici nezbouráme a nepostavíme tady něco moderního. Většina lidí to ale vidí jinak. Já za sebe říkám, že naší snahou je vytvořit ve věznici důstojný areál spravedlnosti, ve kterém nebude jen obyčejné muzeum, ale bude zde i místo mimořádného společenského významu, Národní památník obětí totalitních režimů.“

Ve věznici, která je majetkem státu, aktuálně probíhá archeologický, stavebně historický a stavebně technický průzkum. Zároveň Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových připravuje podklady pro vyhlášení architektonické soutěže na řešení rekonstrukce areálu věznice a výběr generálního projektanta. Samotné stavební práce by měly započat v roce 2025 a celý areál by měl být dokončen v roce 2028.

Aktuálně je možno zhlédnout v podkroví Reduty na Masarykově náměstí dočasnou výstavu Expozice věznice Uherské Hradiště. Expozice věnovaná dějinám uherskohradišťské věznice se zaměřuje na období nacistického a komunistického režimu. Přibližuje vlastní provoz věznice a vypráví příběhy lidí, kteří se ocitli za jejími zdmi. Strohé archivní dokumenty kontrastují s emotivními vzpomínkami vězňů.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

13:37 Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

V Divadelní restauraci je opět živo. Počet návštěvníků stoupá a spolu s nimi se do restaurace vracej…