Uherský Brod: Město připravuje výstavbu rybníku

27.06.2016 19:52

Zastupitelé na svém červnovém jednání schválili investiční záměr na stavbu rybníka v Újezdci. Mělo by se jednat o vodní plochu v lokalitě Za mlýnem na pozemku, který je převážně v majetku města.

Uherský Brod: Město připravuje výstavbu rybníku
Foto: ub.cz
Popisek: Uherský Brod

Pozemek je zcela rovinatý, vymezený stávajícím korytem řeky Olšavy a patou svahu, který byl historicky nárazovým břehem meandrujícího koryta. Nový rybník by měl chránit a akcentovat přírodní hodnoty tohoto území. V neposlední řadě bude sloužit i k zachycení vody v krajině, což je v současné době a vzhledem k prognózám, které jsou k dispozici, zásadní prioritou při realizaci konkrétních opatření. Vodní nádrže tohoto typu plní také řadu mimoprodukčních funkcí, např. akumulace vody v krajině, retenční účinky při povodních, ochrana přirozené flory a fauny nebo rekreační funkce.

Nová nádrž je v souladu s územním plánem a požadavky města.

Po dokončená by zde vznikla vodní plocha o výměře cca 2,5 ha, západní část rybníku by obsahovala hlubší vodu s hloubkami od 1,5 do 2,5 m, směrem k východnímu okraji by hloubka klesala. V souvislosti se stavbou je také nezbytné zřídit odběr vody z řeky Olšavy nad jezem mezi Uherským Brodem a Šumicemi a obnovit původní náhon. Celková délka náhonu je od odběrného objektu po uvažovanou plochu cca 620 m.

K vyprojektování nádrže by mělo dojít už v tomto roce.

Předpokládané náklady na realizaci jsou 6,8 milionů Kč. Uvedený záměr lze zčásti realizovat z Operačního programu životní prostředí. Aktuálně je možné zvažovanou investici financovat hned z několika programů. Ať už ministerstva životního prostředí, či z ministerstva zemědělství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Během městských slavností počítejte s řadou uzavírek

10:28 Děčín: Během městských slavností počítejte s řadou uzavírek

V rámci městských slavností čeká Děčín několik omezení. První z nich hned 17. 5., kdy půjde městem z…