Uherský Brod: Vznik nového spolku Bratrství Čechů a Slováků Javořina

26.02.2019 11:38

Zastupitelstvo města schválilo vstup města do spolku „Bratrství Čechů a Slováků Javořina, z.s", a pověřilo místostarostu Petra Vránu zastupováním města v tomto spolku.

Uherský Brod: Vznik nového spolku Bratrství Čechů a Slováků Javořina
Foto: ub.cz
Popisek: Uherský Brod

Město Uherský Brod je již dlouhodobě, od začátku 90 let 20. století aktivním členem tzv. Javořinského výboru – volného sdružení 9 zástupců města a obcí z české (moravské) strany a 9 zástupců měst a obcí ze slovenské strany Bílých Karpat. Účelem Javořinského výboru bylo sdružovat a hlavně organizovat zájemce o setkávání Čechů a Slováků na pomezí Velké Javořiny, které se historicky koná už více než 170 let poslední víkend v červenci a na Silvestra. Dále pak bylo účelem výboru propagovat, popularizovat a rozvíjet myšlenku bratrství Čechů a Slováků, pomáhat vytvářet podmínky pro její činnost, organizovat a řídit s tím spojené akce.

Protože Javořinský výbor neměl žádnou právní subjektivitu, administraci veškeré činnosti (žádosti o dary, dotace, smlouvy, proúčtování atd.) zajišťoval a organizačně jednání výboru připravoval Klub kultury v Uherském Hradišti. Postupně se přispěvateli na Javořinské slavnosti stalo až 25 obcí a měst na české straně a oba dva kraje – Zlínský a Jihomoravský. Stejně tak i na straně slovenské. Nemožnost získání regulérních dotací na činnost Javořinského výboru ze slovenské strany vedla zástupce slovenských obcí a měst před 4 roky k založení právního subjektu na jejich straně – klasického spolku.

Jisté neshody mezi vedením Klubu kultury UH a některými zástupci obcí a měst na české straně vedly k tomu, že Klub kultury svou činnost v Javořinském výboru ukončil ke konci roku 2018. České straně proto nezbylo nic jiného, má-li dlouholetá tradice setkávání Čechů a Slováků nerušeně pokračovat i nadále, založit i na české straně příslušný právní subjekt - spolek.

Dne 11. ledna 2019 byl ve Veselí nad Moravou spolek nazvaný „Bratrství Čechů a Slováků Javořina, z.s." založeno. Členem spolku může být jak fyzická osoba, tak i právnická osoba – obec, město.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…