Unikátní archivní dokumenty z dějin Olomouce jsou nyní přístupné všem

02.06.2016 16:08

Velkou novinkou a potěšením pro všechny zájemce o olomouckou historii bude spuštění webové stránky, která představí nejvzácnější archiválie, vztahující se k našemu městu. Stránky vznikají díky spolupráci města a dvou archivů. Návštěvník se zde dozví fakta o vzniku olomoucké radnice, o nejstarším klášteru a mnoho dalšího a současně uvidí unikátní dokumenty, dosud přístupné jen badatelům v archivech.

Unikátní archivní dokumenty z dějin Olomouce jsou nyní přístupné všem
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

K historickému městu, jakým bezpochyby Olomouc je, patří i bezpočet vzácných archivních materiálů. Za staletí fungování královského města i různých politických a kulturních institucí na jeho území vzniklo množství unikátních dokumentů. „Tyto dokumenty procházejí postupně digitalizací. Vedení města mělo velký zájem na tom, aby se podařilo dokumenty představit dlouhodobě i laické veřejnosti, což se nyní díky spolupráci samosprávy, Státního okresního archivu Olomouc a olomoucké pobočky Zemského archivu Opava podařilo. Výsledky nyní může vidět i veřejnost na nové webové stránce,“ uvedl náměstek primátora Pavel Urbášek. Sloužit k tomu bude speciální webová stránka (ZDE).

Nová webová stránka bude představovat laickým zájemcům z řad veřejnosti digitální faksimile vybraných archiválií s jejich transkripcemi či překlady a s historickým komentářem, jakož i výběr z olomoucké ikonografie (tedy kresby, malby, grafiky a fotografie historické i současné Olomouce). Prezentace, nazvaná Z olomouckých archivů, je spojena s internetovými stránkami Magistrátu města Olomouce a Archivního vademeca. Autorem textového obsahu stránky je renomovaný bohemista a historik z Univerzity Palackého v Olomouci Jiří Fiala.

V současnosti najdou zájemci na webové stránce první čtyři díly, které se týkají dokumentů k založení či obnovení moravského biskupství v Olomouci (1063), založení benediktýnského kláštera Hradisko (1077) a k založení kupeckého domu a radnice (1261 a 1378), nejnovější část se věnuje prvnímu česky psanému dokumentu z archivu města Olomouce (1404). Ještě v průběhu letošního roku přibudou další kapitoly, například o první návštěvě Tomáše Garrigue Masaryka v Olomouci či o popravě proslulého bandity a vraha Martina Leciána, a web bude postupně doplňován i v dalších letech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Diskutovali nad možnostmi snížení dopravní zátěže

22:28 Znojmo: Diskutovali nad možnostmi snížení dopravní zátěže

Jak snížit dopravní zátěž ve Znojmě. To bylo hlavní téma diskuze odborníků v Centru Louka.