Univerzitní studium v Jičíně slaví 10 let

17.10.2015 11:33

Jičín je jedním z mála menších okresních měst, kde lze získat vysokoškolský titul. A letos tomu je právě 10 let, kdy vzniklo Konzultační středisko Jičín, ve kterém již vystudovalo a akademický titul získalo více jak 800 studentů.

Univerzitní studium v Jičíně slaví 10 let
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Studium v Jičíně probíhá jak v bakalářském, tak v magisterském stupni, a to ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou v Praze. Koncem září nastoupilo ke studiu dalších 100 studentů.

Již podesáté bylo koncem září slavnostně zahájeno univerzitní studium pro další studenty, kteří se rozhodli studovat v Jičíně. A nejsou to jen Jičínští, ale obyvatelé z celé ČR, od Aše až po Brno. Letos se jich do studia přihlásila více jak stovka. Slavnostní zahájení se konalo v jičínském zámku, jehož zázemí a učeben budou noví studenti mimo jiné také užívat. Konzultační středisko Jičín tak zahájilo nový akademický rok 2015/2016 za účasti starosty města, JUDr. Jana Malého, zástupce České zemědělské univerzity v Praze, doc. Ing. Josefa Brčáka, CSc., který působí jako vedoucí katedry ekonomických teorií a Ing. Hany Svatoňové z Okresní agrární komory v Jičíně, která pomáhá spoluorganizovat studium. „Vím, že 10 let je pro historická univerzitní města, jako je Praha, Hradec Králové nebo Brno, nevýrazné časové období, ale pro naše město je to dlouhá doba. Jen málo okresních měst v České republice se může honosit tím, že poskytuje i nejvyšší stupeň vzdělání. Město Jičín je na to velmi hrdé a snaží se vytvářet co nejlepší podmínky. Že je o studium zájem potvrzují i čísla – letos se ke studiu hlásil rekordní počet zájemců,“ řekl ve svém projevu vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy Ing. Miroslav Kazda, který studium za město Jičín organizuje.

Pro studium jsou v Jičíně přizpůsobeny učebny na I. základní škole 17. listopadu, kde bude mít letos svoji kmenovou učebnu 1. ročník bakalářského i magisterského programu. Další učebny jsou ve Valdštejnském zámku, kde se i do budoucna připravují nové prostory. „V rámci koncepce oprav zámku se v minulém roce provedly první stavební úpravy prostor sousedících s Porotním sálem, kde mají vzniknout nové učebny. V příštím roce by se měly učebny uvést v život. Nové prostory by zároveň sloužily jako zázemí Porotního sálu, kde jsou dnes stísněné podmínky. Tím by se umožnilo konání akcí většího rozsahu. Město se tedy snaží studentům připravit pro jejich studium vhodné zázemí a podmínky,“ popisuje podporu města JUDr. Jan Malý.  

Univerzitní studium zahájilo svoji existenci v Jičíně na podzim roku 2005, kdy byli přivítáni studenti prvních ročníků bakalářského studia dvou univerzit a jejich tří fakult. Byla to Česká zemědělská univerzita v Praze a Technická univerzita v Liberci. Historickým milníkem pak byl 4. říjen 2008, kdy proběhlo v Porotním sále Valdštejnského zámku první slavnostní zahájení navazujícího magisterského stupně (s dosažením titulu Ing.). V roce 2013 bohužel byla, po změně děkana Ekonomické fakulty, rozvázána spolupráce s Technickou univerzitou v Liberci, na druhou stranu však ustálena spolupráce s Českou zemědělskou univerzitou a její Provozně-ekonomickou fakultou. Ta nabízí v Jičíně obor Veřejná správa a regionální rozvoj.

Studium probíhá kombinovanou (dálkovou) formou (přednášky, konzultace) jednou za čtrnáct dní v pátek a v sobotu, přičemž přednášky a konzultace vedou pedagogové přímo z České zemědělské univerzity v Praze. Za 10 let existence konzultačního střediska studovalo v Jičíně přes 1500 studentů a akademický titul získalo více jak 800 studentů, jak v bakalářském tak v magisterském stupni. Někteří studenti nám sdělili své dojmy ze studia: „Studium v Jičíně jsme si vybrali pro lepší dostupnost z Mladé Boleslavi, kde bydlíme a pracujeme. Oceňujeme výborný servis ze strany města a Okresní agrární komory jako organizátorů a Konzultační středisko bychom doporučili dalším zájemcům o studium,“ říkají dnes již bývalí studenti, manželé Jan a Petra Slavíkovi. „Studium v KS Jičín mě moc bavilo, výuka byla v rámci možností přizpůsobena, informace jsme dostávali včas, hodnotím celkově studium v Jičíně na výbornou a jen doporučuji. Na druhou stranu by bylo vhodné vyřešit poměrně stísněné prostory v učebně v jičínském zámku, která je pro tolik studentů opravdu malá,“ hodnotí studium v Jičíně Inna Paldusová.

Bližší informace o možnostech studia jsou na www.studiumvjicine.cz.

,

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Muzejní noc opět zpřístupní desítky zajímavých míst

10:28 Olomouc: Muzejní noc opět zpřístupní desítky zajímavých míst

V pátek 17. května od 18 hodin do půlnoci budete mít znovu příležitost projít si galerie, muzea a da…