Ústí nad Labem: Město pracuje na důležitých rozvojových projektech

04.05.2021 18:06

Digitální město, Centrum umění a techniky a SMART infrastruktura zoo – tak vypadají tři prioritní projekty pro fond spravedlivé transformace.

Ústí nad Labem: Město pracuje na důležitých rozvojových projektech
Foto: mag-ul.cz
Popisek: Letecký pohled na město Ústí nad Labem

SMART infrastruktura ZOO pro 21. století.

Komplexní projekt řešící transformaci stávající nevyhovující infrastruktury do podoby, která bude v maximální míře využívat obnovitelné zdroje energie, přispívat k adaptaci za změnu klimatu a zaváděním digitálních technologií bude atraktivní pro návštěvníky. Hlavním cílem projektu je dosažení uhlíkové neutrality ZOO prostřednictvím řady aktivit jako je např. využití SMART parkovacích věží, rozvoj využití geotermální a solární energie, vybudování retenčních nádrží, pilotního energeticky pasivního pavilonu a ekocentra, podpora elektromobility či optimalizace odpadového hospodářství.

Cukrovar – Centrum umění a techniky

Předmětem projektu je revitalizace nevyužívaného areálu Cukrovaru ve Vaňově v místo, kde se budou setkávat inovace a kreativita, umění a technika. Tento revitalizovaný brownfield by poskytl prostor osobám a firmám podnikajícím v kulturně kreativních odvětvích (umělecké a filmové ateliéry, audiovizuální centrum, expoziční a demonstrativní prostory) i vytvořil zázemí pro laboratoře (robotika, IT) či polytechnické dílny spravované DDM a UJEP ve vazbě na podporu technického vzdělávání, řemesel a podnikavosti. Součástí projektu jsou i opatření věnovaná udržitelné energetice či vybudování lávky pro pěší a cyklisty, která by spojila v tomto místě oba břehy Labe.

Digitální město

V?oblasti sdílených prostředků ICT může být docíleno výrazných úspor veřejných financí a synergických efektů v?podobě sdílení lidských zdrojů a know-how napříč obcemi a organizacemi Ústeckého kraje. Projekt reaguje na výzvy související s procesem digitalizace a nabízí integrované řešení. Cílem projektu je vybudování datového centra, dostatečně dimenzovaného a zabezpečeného, s vysokou dostupností a odolností proti výpadkům poskytovaných služeb. Dále vznikne funkční prostředí podporující digitální technologie v oblasti eGovernmentu, sdílené informační systémy, ochrana informačních systémů a IT prostředků, systém vzdělávání pro realizaci a rozvoj znalostí zapojených subjektů v oblasti sdílení znalostí a spolupráce v oblasti digitálních technologií, kybernetické bezpečnosti. Globálním dopadem projektu je dosažení regionálního digitálně zralého funkčního ekosystému, generujícího a využívajícího otevřených dat, standardů a interoperability podporující digitální inovace, umožňující rychlejší poskytování služeb, stimulující veřejné organizace a podniky k využívání dat a práci s nimi za účelem vytváření nových produktů a služeb a v neposlední řadě posilujícího postavení inteligentní veřejné správy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…