Ústí nad Labem: Uctění památky obětí výbuchu v Krásném Březně

04.08.2020 19:14

Kytice k památníku obětí výbuchu v Krásném Březně položili představitelé města, zástupci dalších institucí a také pamětníci.

Ústí nad Labem: Uctění památky obětí výbuchu v Krásném Březně
Foto: mag-ul.cz
Popisek: Letecký pohled na město Ústí nad Labem

Výbuch v muničním skladě zničil 31. července 1945 část čtvrti a zahynulo při něm 27 lidí. Při následných násilnostech na mostě E. Beneše a dalších místech města bylo zabito nejméně čtyřicet lidí a desítky dalších byly zraněny.

„To, co se stalo, bylo hrozné, neodpustitelné a nesmí se to nikdy opakovat. O to více bychom si to měli připomínat a hlavně nezapomenout,“ zdůraznil v projevu primátor Petr Nedvědický.

Pietního aktu se zúčastnila i Jana Nevečeřalová, které bylo tehdy šest let. „Naštěstí jsem šla tenkrát s maminkou na trávu. Náš byt byl v sousední ulici a byl úplně zničen. Viděla jsem, jak se střecha skladu nadzvedla, spadla dolů a pak už bylo jen černo. Vybuchovalo to tam ještě několik týdnů,“ vzpomínala pamětnice.

Tradiční pietní akt se odpoledne konal na mostě E. Beneše. Učastníci spolu s primátorem Nedvědickým uctili památku obětí vhozením květin na hladinu Labe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Město uctí památku Sousedíka uměleckým dílem

11:33 Vsetín: Město uctí památku Sousedíka uměleckým dílem

Nový dopravní terminál, který se slavnostně otevře v pátek 3. května, ozdobí artefakt odkazující na …