Ústí nad Labem: Umělci vyjádří podporu rodinám, které čeká vystěhování

27.06.2018 16:03

Hudebním komunitním programem a hesly „Na ulici nepůjdeme“ a „Černí, bílí, spojme síly“ se symbolicky rozloučí osazenstvo vystěhovávaných ubytoven Klíšská a Modrá v Ústí nad Labem.

Ústí nad Labem: Umělci vyjádří podporu rodinám, které čeká vystěhování
Foto: mag-ul.cz
Popisek: Letecký pohled na město Ústí nad Labem

Pro některé rodiny bude akce oslavou a loučením s jejich dosavadním bydlištěm, pro další podpora v jejich bezvýchodné situaci, kdy za pár dní přijdou o střechu nad hlavou. Cílem akce je i upozornit na bezradnost obcí, pokud jde o zajištění dostupného a sociálního bydlení. Solidaritu lidem v nouzi pěkně nahlas vyjádří hudební umělci MessenJah (reggae), De La Negra (hip hop), Louty (punk rock) a vzácný host - Skinpin (punk rock z Austrálie).

Stále se bohužel hraje o osudy šestnácti rodin z ústecké ubytovny Modrá, pro které se zatím nepodařilo zajistit uspokojivé náhradní ubytování. Zatímco takřka všem obyvatelům ubytovny Klíšská se již alespoň dočasné bydlení zajistit podařilo. Zčásti díky jejich vlastní aktivitě a odhodlání bojovat za svá práva, zčásti díky lidskému přístupu ústeckého centrálního městského obvodu, na jehož území se ubytovna nachází.

Provozovatelka ubytoven Lea Anderlová na konci května oznámila, že s podnikáním v závěru června skončí. Vlastník obou objektů, společnost CPI Byty, již dříve uvedl, že provoz ubytoven sám zajišťovat nebude. Jedna ubytovna se nachází ve čtvrti Klíše a druhá ve čtvrti Střekov.

„Město Ústí nad Labem by rádo vyhlásilo celé své území jako zónu s výskytem sociálně negativních jevů. Tento krok by mu v praxi umožnil zastavit výplatu doplatku na bydlení jak nově příchozím lidem, tak i těm, kteří si jen obnovují nájemní smlouvu. Kam půjdou rodiny, které takto přijdou o možnost ubytování, však není jasné. Okolní města totiž uvažují o podobném opatření,“ říká organizátor akce Marek Dočekal.

„Citlivá sociální politika ale vypadá jinak, než zákazy nebo vytěsňování nepohodlných občanů. Okamžité řešení bohužel neexistuje, dlouhodobě však pomůže vlastní bytová politika obcí a hledání způsobů začleňování do společnosti. Nikoliv uvrhnutí celých rodin do bezvýchodné situace a beznaděje,“ komentuje situaci jeden z účinkujících Jiří Peč, známý pod jménem MessenJah.

Akce se koná v ubytovně Klíšská, Klíšská 2057/53, Ústí nad Labem-centrum od 18:00

Program hudebního komunitního večera:

  • MessenJah (reggae Praha)
    Přední český reggae zpěvák doveze parádní mix reggae/dancehall/hip-hopu a hlavně velkou pohodu
  • De La Negra (rap-hip hop Krupka)
    Severočeská rapová crew, co si za krátký čas vydobyla solidní renomé
  • Louty (punk rock Roudnice)
    Energický punk z nedaleké Roudnice nad Labem - skvělé texty o životě, skvělá hudba pro život
  • skinpin (punk rock, Sydney, Austrálie) Silná rytmika, hlučná kytara, rychlost
    Dvoučlenná kapela z Austrálie ve složení muž/žena, na cestě po Evropě od července 2017
  • Tibor Žida (kytarový virtuóz)
  • Anatol Svahilec (nejvtipnější člověk na světě)
    Začátek akce bude pod taktovkou mistra Svazilce, který přijde povyprávět pár příběhů
  • grill od Foot Not Bombs Praha & Ústí

Přijďte zdarma ochutnat veganské dobroty - grilovanou zeleninu, grilované marinované robi, nebo ovocný koláč. Vstup na akci je zdarma - je to sousedské setkání

Černí, bílí, spojme síly! Opre Roma akana!

Více informací ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…