Ústí nad Orlicí: Nejstaší dům ve městě se otevřel veřejnosti

27.02.2019 21:49

Večer otevřených dveří v nejstarším domě v Ústí nad Orlicí zpřístupnil veřejnosti dosud nedostupné prostory Bratrského sboru. Jednota bratrská vlastním nákladem opravila vstupní halu a zpřístupnila půdu i sklep z 16. století veřejnosti.

Ústí nad Orlicí: Nejstaší dům ve městě se otevřel veřejnosti
Foto: ustinadorlici.cz
Popisek: Letecký pohled na Ústí nad Orlicí

 V návazné přednášce Dan Dostrašil, pastor sboru, přiblížil dějiny církve ve městě a regionu. Otevřeny byly také sborové kroniky, ve kterých starší účastníci našli své rodiče a příbuzné. Mezi účastníky také putoval bratrský kalich, svědek pronásledování i smiřování rozdílných vyznání, který pochází z předbělohorského období kolem roku 1600.

Cyklus diskuzních večerů pro zimu a předjaří nazvaný "Základy, na kterých stojíme" bude pokračovat dalšími tématy až do Velikonoc, vždy v úterý od 18 hodin.

Více informací naleznete na https://www.facebook.com/jbustino

Budova sboru Jednoty bratrské
Nejstarší zachovalá kamenná stavba ve městě vybudovaná v letech 1553 - 1555 jako sbor Jednoty bratrské, která ve městě působila od konce 15. století. Jednotě bratrské byl sbor zabrán vrchností - Lichtenštejny - v roce 1626 a v roce 1668 odprodán jako obytná budova. Na konci 18. století byla budova upravena do dnešní podoby včetně mansardového zastřešení. Roku 1901 získala obnovená Jednota bratrská dům opět do svého vlastnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…