Už rok můžete v Pardubicích putovat po stopách Silver A

26.06.2013 6:31

Pardubice si v těchto dnech připomínají 71. výročí událostí, které odstartovaly 27. května 1942 atentátem na zatupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Hrdinné a ve většině případů i tragické osudy občanů si už rok můžete připomenout při procházce po naučné stezce Pardubicemi po stopách Silver A.

Už rok můžete v Pardubicích putovat po stopách Silver A
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Do příprav atentátu byli bezprostředně vtaženi i obyvatelé Pardubic a jeho okolí, kde operovali výsadkáři skupiny Silver A, kteří se na nejvýznamnější odbojové akci v době okupace podíleli.

Stezka představuje návštěvníkům místa spojená s činností Silver A v Pardubicích a osudy hlavních aktérů. Chce připomenout, že tyto události tvoří významnou část pardubických i českých dějin a chce, aby se na tragické, ale zároveň hrdinské události nezapomnělo.

Pardubáci i návštěvníci města mají možnost pomocí mapky najít místa, která jsou spojená právě s působením této výsadkové skupiny.  K dispozici mají malý tištěný průvodce k této stezce a zároveň rozšířený audioguid s autentickými výpověďmi přímých účastníků heydrichiády z protokolů výslechů gestapa. Mezi zastavení patří místo, kde se zastřelil prchající kapitán Bartoš, nebo kde dřív stál hotel Veselka.

Více informací získáte na webových stránkách:  heydrichiada.pardubice.eu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pardubice.eu

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Slavnostní otevření Stříbrného domu

22:09 Jihlava: Slavnostní otevření Stříbrného domu

Jihlava slavnostně otevřela nový kulturní klenot Masarykova náměstí, Stříbrný dům s číslem popisným …