V Bohumíně letos zdemolují další čtyři zchátralé domy

15.05.2018 16:01

Hned čtyři vybydlené domy ve vyloučených lokalitách čeká letos demolice. Město už bourací práce vysoutěžilo a zaplatí za ně 2,2 miliony korun. K zemi jdou právě tři objekty v Revoluční ulici. Další v Drátovenské ulici přijde na řadu v následujících měsících. Na jeho odstranění získala radnice dokonce 800tisícovou dotaci z Ministerstva pro místní rozvoj.

V Bohumíně letos zdemolují další čtyři zchátralé domy
Foto: mesto-bohumin.cz
Popisek: Bohumín

„Postupujeme podle dlouhodobého plánu, co s vyloučenými lokalitami. Ve vytipovaných městských domech volné byty znovu neobsazujeme, a jakmile je dům prázdný, pustíme se buď do rekonstrukce, a tam, kde není vhodná, přichází na řadu demolice. Za posledních deset let jsme tak v pěti problémových lokalitách odstranili dohromady 18 vybydlených domů a tři naopak zrekonstruovali. Postupně tak ghetta z mapy Bohumína mizí, ale je to složitý a pomalý běh na velmi dlouhou trať,“ uvedl starosta Bohumína Petr Vícha s tím, že demolice jsou jedním ze způsobů, jak město se sociálně nepřizpůsobivými bojuje.

Bourání za 1,2 milionu korun právě odstartovalo v Revoluční ulici nedaleko areálu Faja. Nenechavci se ovšem do rozebrání zdejších tří objektů pustili mnohem dříve. Z domů zůstaly jen holé zdi, jsou bez střech, oken i dveří. Demolice tak byla jediným řešením. Uvolněné pozemky chce radnice prodat zdejším průmyslovým podnikům, s nimiž sousedí. „Demoliční četa musela odklidit spoustu odpadu, který v domě zanechali bezdomovci a další individua. Černé skládky se odklízely i z přilehlých pozemků. Dnes se začalo se samotným bouráním,“ uvedla Eva Mrázková z odboru rozvoje a investic bohumínské radnice.

Demolice za jeden milion korun čeká v tomto roce také na vybydlený dům v Drátovenské ulici v Pudlově pod zdejším mostem. Město už vysoutěžilo jejího realizátora a před několika dny navíc získalo i dotaci od Ministerstva pro místní rozvoj, které uhradí 80 procent uznatelných nákladů, tzn. přibližně 800 tisíc korun. V pořadí už čtvrtá demolice domu v této lokalitě tak bude dalším krokem, jak místo zbavit nálepky ghetta. Místo něj pak město vysází stromy a nainstaluje několik dětských houpaček pro obyvatele sousedního domu, který vloni prošel rekonstrukcí na sociální bydlení. Vzniklo v něm dvaadvacet bytů, nová kotelna s ústředním topením, rozvody, toalety se sprchovými kouty, kanalizace. Objekt dostal nová okna, vstupní dveře i nový přístupový chodník. Část bytů město pronajalo Armádě spásy, s níž úzce spolupracuje na projektu Prevence bezdomovectví, a dává tak lidem šanci bydlet v městském bytě pod dohledem. Do opravy objektu šlo osm milionů.

Demolici domu i zde už neoficiálně zahájili vandalové a zloději podobně jako u předchozích zbouraných objektů. Nepomohlo ani jeho opakované zabezpečování. Dveře lapkové vybourali a odnesli i se zárubněmi. Postupně vyplenili i vnitřek domu. Vytloukli okna, vytrhali podlahy, umyvadla, kabely a trubky ze zdí. Dokonce v některých stěnách vybourali až metrové otvory. „Krádežemi sice prakticky žádná škoda nevzniká, protože vše přijde zbourat, ale všichni si oddechnou, až se také do tohoto domu pustí oficiální demoliční firma a srovná jej těžkou technikou se zemí. V tuto chvíli už celé akci brání pouze přeložka elektřiny, kterou musí provést ČEZ,“ doplnil bohumínský místostarosta Lumír Macura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

16:14 Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

Praha, Brno, Bratislava a nyní i Otrokovice mají kvalitní veřejný elektrický kontaktní gril. Novinku…