V Boleslavi přibydou další květinové záhony

06.04.2017 16:02

Mladá Boleslav v letošním roce poprvé doslova rozkvetla. Na křižovatce ulic Václava Klementa a Jana Palacha, na kruhové křižovatce na náměstí Míru a podél třídy Václava Klementa v severním sídlišti bylo na podzim vysazeno 300 tisíc jarních cibulovin - krokusů, narcisek a tulipánů. Ty v těchto dnech naplno kvetou. Podle primátora Raduana Nwelatiho tím ale Mladá Boleslav nekončí – ještě letos vzniknou další záhony ve frekventovaných lokalitách.

V Boleslavi přibydou další květinové záhony
Foto: mb-net.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Jedná se například o křižovatku ulic Havlíčkova a Jana Palacha, náměstí Republiky, křižovatku ulic Jaselská a Klaudiánova, křižovatku třídy Václava Klementa a 17. listopadu, Komenského náměstí, proluku mezi ulicemi Palackého a Havlíčkova ulicí (mezi budovami gymnázií), na Rozvoji, ale také na Belvedéru, na Hejtmánce, na Slovance či Podolci.

„Je pryč doba jednobarevných letničkových záhonů střídaných s výsadbou barevných směsí macešek, které na většinu obyvatel působí spíše hřbitovně než optimisticky. Květinové záhony budou letos pojaty mnohem komplexněji. Někdy ani nepůjde pouze o záhony, ale třeba o cibuloviny vysázené přímo do trávníku,“ podotkla Iva Bílková z firmy Compag, která má na starost plánování výsadeb. Na plánu výsadeb přitom pracuje celý tým zahradníků, kteří záhony připravují tak, aby Boleslav skutečně rozkvetla.

Květinové záhony v Boleslavi budou sestavovány různorodě. To znamená, že záhony budou složeny z letniček, dvouletek, trvalek, ale také růží či kvetoucích keřů, travin a s okrasnými lemy z trávníku nebo ze stálezelených nízkých keříků, jako je buxus. Právě rozmanitost rostlin, tvar záhonů či jejich terénní úpravy dodají záhonům ozdobný a osvěžující charakter. „Nevychází se pouze z nápadů odborníků. Velmi často jde o rozpracování návrhů místních obyvatel, které správa zeleně po léta zaznamenávala a nyní rozpracovává do odborných návrhů,“ dodal primátor Nwelati.

Vybrat správné květiny do městských záhonů na veřejných prostranstvích přitom není úplně jednoduché. Městské prostředí je velmi náročné a zatížené. Vychází se z osvědčených druhů, které se doplňují novými kultivary vyšlechtěnými pro současná města. „Například nabídka zahradnických firem s růžemi odolnými do městského prostředí je poměrně dobrá. Z dalších květin se uplatní zejména plaménky, pivoňky, kakosty, petúnie, levandule, denivky, šalvěj, rozrazil, rudbekie a astry,“ dodala dále Bílková. V letošním roce se také bude pokračovat s podsazováním stromů. Záhony kolem kmenů například vzniknou u jeřábů v Táborské ulici nebo u stromořadí kulovitých platanů po obvodu Staroměstského náměstí. Již samozřejmostí jsou v ulicích Mladé Boleslavi mobilní nádoby s květinami. Například na zábradlí budou umístěny květinové truhlíky s převislými muškáty, které se vloni osvědčily u Bondy centra. 

kruháč a květiny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…