V Českém Těšíně proběhne úklid dříve, vyčistí se i lokalita hnízdění ledňáčka

30.03.2016 17:44

Hraniční město se opět zapojí do celostátní akce Ukliďme Česko. Ovšem u nás se dobrovolníci vydají do terénu už tuto sobotu 2. dubna mezi 9. a 13. hodinou. Přírodu vyčistí od odpadků ve dvou lokalitách. Dobrovolníci dostanou pytle a pracovní rukavice. Všichni jsou srdečně zváni.

V Českém Těšíně proběhne úklid dříve, vyčistí se i lokalita hnízdění ledňáčka
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

Dobrovolníci opětovně uklidí nádhernou rekreační zónu kolem zdejší přehrady, která je i místem výskytu mnoha zajímavých živočichů. Hnízdí zde například ledňáček. „Uklízí se tu pravidelně, a přesto to nestačí. V této lokalitě bude akce probíhat pod vedením Českého rybářského svazu. Vyčistíme od odpadků zejména okolí vodní nádrže a v okolí vodního toku Hrabinka,“ uvedl odborný pracovník městského úřadu Daniel Křenek s tím, že sraz bude v 9 hod u „rybářské chaty“. Druhým místem je lokalita U cihelny městské v části Svibice. Sraz je zde v 9 hod v ulici Cihelní, cca 100 m od ulice Slovenské.

Dobrovolníci dostanou pytle a pracovní rukavice. Doporučujeme si vzít pracovní oděv, který můžete zašpinit, pevnou obuv nebo holínky, svačinu, a pokud bude chladno, tak i teplý čaj v termosce.

Jak to dopadlo loni

Loni dobrovolníci z řad úředníků a rybářů sebrali u přehrady něco přes 70 pytlů odpadu a našlo se opravdu všechno možné od PET láhví, zbytků spacáku, ledničku, láhví od alkoholu, pneumatik nebo části výpočetní techniky.

Další úklid provedla Albrechtova střední škola, kdy 30 studentů se svými pedagogy k lokalitě U Cihelny sebralo 25 pytlů odpadu. Do úklidu se pustili i myslivci ze Stanislavic, kteří vyčistili les v místě zvaném Toboly.

Město se přitom uklízí každý pracovní den

Téměř čtyřicet tun odpadu ročně sesbírají z trávníků a chodníků v Českém Těšíně úklidové čety. Každý z pracovníků odstraní z ulic, chodníků, trávníků a parků denně průměrně 15 kilogramů smetí. Další odpady uklidí i zahradníci nebo pracovníci svozové firmy. Nejvíce je špačků, platů a papírků. Nejhorší je situace na nejmladším sídlišti Svibice. Někteří lidé neváhají vyhodit z okna i celý sáček s kuchyňským odpadem.

Co do přírody vyhodíme se nám vrátí

Je až neuvěřitelné, co všechno lidé dokáží vyhodit do přírody, při tom mnoho odpadu je možné dnes recyklovat. Lidé, kteří vyvážejí opad do přírody si neuvědomují, že poškozují nejen přírodu, ale také sami sebe, své přátele, kamarády a své potomky. Odpad dokáže hyzdit přírodu velmi dlouho, např. pet láhev se rozkládá až 100 let, sklo několik tisíc let, pěnový polystyren až několik desítek tisíc let. Podrobněji o rozkladu odpadu ZDE.

Při rozkladu odpadu se do prostředí uvolňuje mnoho nejrůznějších jedovatých, závadných nebo nebezpečných látek. Ty se dostávají do půdy nebo povrchových a podzemích vod. Ze stejné přírody, do které lidé vyhazují odpad, odebíráme vodu, kterou následně pijeme. Z půdy zase jedovaté látky přecházejí do rostlin, např. do zemědělských plodin, hospodářských zvířat a následně do potravin, které konzumujeme my. Jednoduše řečeno, co do přírody vyhodíme, se nám zase v podobě nejrůznějších škodlivin vrátí. Přesto si to mnozí lidé neuvědomují a místo aby odpad vyhodili do koše, popelnice, recyklovali jej nebo odvezli na sběrný dvůr, vyhazují jej do přírody.

V roce 2015 proběhly na území Českého Těšína celkem 3 úklidové akce. Protože chceme mít čisté a zdravé životní prostředí, zapojíme se do úklidů i v dalších letech. Další informace o akcích konaných na území celé ČR jsou na stránkách ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…