V Havířově v pondělí jednali zastupitelé, schválili rozpočet na příští rok

20.12.2017 12:14

V pondělí 18. prosince se v Kulturním domě Radost sešli k pravidelnému jednání zastupitelé města Havířova.

V Havířově v pondělí jednali zastupitelé, schválili rozpočet na příští rok
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

Nejdůležitějším bodem jejich jednání byl návrh rozpočtu pro rok 2018. Zastupitelé také projednali a schválili například harmonogram celoměstských akcí pro následující rok nebo dotaci Sportovnímu klubu stolního tenisu Baník Havířov.

Rozpočet 2018

Významným bodem projednávaným na včerejším zasedání zastupitelů byl Rozpočet města Havířova na rok 2018. Ten byl Zastupitelstvem města Havířov jednohlasně schválen.

Naplánované celkové příjmy města v rozpočtu pro rok 2018 dosahují výše 1 956 944 000 korun, na této částce se podílí konsolidační položky ve výši 613 035 000 korun. Zásadní složkou plánovaných příjmů města jsou daňové příjmy, které tak mají značný vliv na finanční stabilitu města pro rok 2018. Daňové příjmy dosahují v rozpočtu částky 1 051 641 000 korun, což je 78,25 procent celkových příjmů po konsolidaci. Na výši daňových příjmů pro rok 2018 mají pozitivní vliv legislativní změny.

Město plánuje výdaje ve výši 2 056 912 000 korun včetně konsolidačních položek. Vzniklé saldo -99 968 000 korun bude vyrovnáno financováním, a to prostřednictvím splátek jistin úvěru a změnou stavu na bankovních účtech, zejména zapojením účelových fondů města do výdajů a financujících operací.

V roce 2018 bude město Havířov splácet pravidelnými splátkami dva úvěry. Celkem bude na splátky úvěrů vyplaceno 105 000 000 korun. K 1. lednu 2018 budou závazky z úvěrových smluv ve výši 451 669 740 korun.

Na rok 2018 zastupitelé schválili výdaje investičního charakteru v celkové výši 414 694 000 korun. Největší částky půjdou do bytového hospodářství města, rekonstrukce ZŠ Marie Pujmanové a sanace zdravotních středisek. Dále jsou zde zahrnuty investice např. do nového přednádražního prostoru, další etapy rozšiřování hřbitova v Havířově-Šumbarku, do odkanalizování části města kolem Fryštátské ulice, rekonstrukce ZŠ Mánesova na domov se zvláštním režimem či do stavby multigeneračního sportovně-relaxačního areálu na Lázeňské ulici.

Harmonogram významných celoměstských akcí pro rok 2018

Největší akcí města příštího roku bude Havířov v květech. Po třech letech tak městem v květinovém průvodu projedou nazdobené alegorické vozy, které doprovodí taneční soubory a různé kulturní a sportovní skupiny. Akci město uspořádá v červnu 2018.

K nejvýznamnějším schváleným akcím pořádaným či spolupořádaným Městským kulturním střediskem Havířov patří Novoroční koncert, Reprezentační ples statutárního města Havířova, Velikonoční městečko, MISS Reneta, celostátní přehlídka divadelních představení pro děti MINITEATRO Jiřího Tibitanzla, Májové slavnosti, Havířovské slavnosti, Mezinárodní festival varhanní hudby VOX ORGANI a Vánoční městečko.

Odbor školství a kultury bude i nadále spolupracovat s Městským kulturním střediskem Havířov na organizačním zajištění celoměstských akcí spojených s udělováním ocenění občanům za jejich zásluhy ve vymezených oblastech společenského života, Cen města Havířova a dále při oceňování dárců krve.

Schváleny byly také programy odboru školství a kultury zaměřené na spolupráci s mateřskými a základními školami i neziskovými organizacemi - Den Země, 3. utkání ALL STARS HLZŠ, Evropský týden mobility, Evropský den bez aut nebo soutěž o nejkrásnější vánoční ozdobu.

Do plánu sportovního vyžití přibylo srpnové letní bruslení na zimním stadionu.

K příležitosti 50. výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy uspořádá město v srpnu 2018 v Kině Centrum výstavu dobových fotografií a přehlídku filmů. Pestrý program Havířovští plánují také k připomenutí 100. výročí založení republiky. Koncert v KD Leoše Janáčka, výstava dobových fotografií v Galerii Radost nebo přehlídka tematických filmů v kině Centrum – na to vše se mohou Havířované těšit v říjnu 2018.

Stolní tenis

Zastupitelé odhlasovali také poskytnutí investiční dotace občanskému sdružení Sportovní klub stolního tenisu Baník Havířov na vybudování Centra reprezentace stolního tenisu. Město by mělo v letech 2018 a 2019 projekt podpořit finančně do hodnoty 40 procent, nejvýše však 20 milionů v roce 2018 a 12 milionů v roce 2019, a to v případě, že bude schválena dotace z MŠMT ČR na účet Sportovnímu klubu stolního tenisu Baník Havířov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

7:17 Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

V Hradci Králové se na více než dvou desítkách míst objeví barevné koše na tříděný odpad. Lidé tak b…