V Hradci Králové začíná Evropský týden mobility

15.09.2020 12:59

Město Hradec Králové se i letos zapojí do Evropského týdne mobility, který proběhne v tradičním termínu od 16. do 22. září. Akce se koná na podporu využívání veřejné dopravy, cyklostezek a zkvalitňování pěších zón tak, aby byla posílena alternativní forma dopravy k individuální automobilové, udržitelnost dopravy, ochrana životního prostředí a zejména kvalita ovzduší ve městech. Evropský týden mobility v Hradci Králové vyvrcholí v úterý 22. září na Masarykově náměstí Dnem bez aut.

V Hradci Králové začíná Evropský týden mobility
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

V průběhu týdne mobility se bude v Hradci Králové konat mnoho zajímavých akcí. První den, tedy 16. září, začne koloběžkovou jízdou do hradeckých lesů, která odstartuje v 18 hodin od prodejny koloběžek Kostka v Divišově ulici. Ve čtvrtek 17. září se od 17 hodin v knihovně města ve Wonkově ulici uskuteční zajímavá beseda Vzdát můžeš zítra s hendikepovaným sportovcem Richardem Štěpánkem, který ač přišel při autonehodě o ruku, absolvoval už pětkrát ultramaraton 100miles adventure vedoucí skrz české a slovenské hory na kole, pěšky i na koloběžce.

Anketa

Mělo by Česko stavět další bloky jaderných elektráren?

89%
11%
hlasovalo: 8771 lidí

Hlavní část programu Evropského týdne mobility se odehraje 21. a 22. září. V pondělí 21. září od 15 do 19 hodin si budou moci zájemci vyzkoušet na dopravním hřišti v Třebši jízdu na elektrokole, jízdním kole nebo koloběžce, otestovat si znalosti dopravních předpisů, případně si projít krátkou trasu s brýlemi navozujícími vidění v opilosti nebo pod vlivem drog. Bude přistaven i kamerový vůz městské policie. Pro zájemce o problematiku dopravy ve městě je na 21. září od 16.30 hodin připravena v Infocentru na Eliščině nábřeží beseda s odborníky a následná diskuze.

Evropský týden mobility vyvrcholí v úterý 22. září Dnem bez aut. Na Masarykově náměstí bude mít veřejnost od 14 do 18 hodin možnost vyzkoušet si jízdu na koloběžce nebo elektrokole, prohlédnout si elektrobus a parciální trolejbus včetně kabiny řidiče a dozvědět se více o hradecké městské hromadné dopravě. O půl páté odpoledne vystoupí nejlepší český biketrialista Petr Kraus se svou exhibicí. Po celý Den bez aut 22. září bude možné jezdit hradeckou MHD zdarma, a to po předložení řidičského průkazu řidiči autobusu.

V rámci Evropského týdne mobility proběhnou také dvě sousedská setkání Zažij město jinak. V ulicích Tomkova, Klicperova a V Kopečku na starém městě to bude 18. září od 16 do 22 hodin a v Sukových sadech o den později od 12 do 19.30 hodin. Kromě občerstvení a ochutnávky kulinářských specialit místních podniků se účastníci mohou těšit také na hudební a divadelní vystoupení nebo kreativní dílny. Dobrou zprávou pro hradecké cyklisty je, že více než týden budou moci využívat obousměrný provoz v několika vybraných jednosměrkách. Takzvané cykloobousměrky se objeví například v ulicích V Kopečku, Mýtské a některých uličkách starého města, dále v ulicích Wonkova, Sokolovská, Srdínkova nebo v části Eliščina nábřeží. Podrobný program Evropského týdne mobility v Hradci Králové je ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…