V Hradci byly zmapovány další bezbariérové trasy

20.08.2019 18:15

V Hradci Králové již několik let probíhá mapování architektonických, orientačních a informačních bariér, které má pomoci v lepší orientaci tělesně postiženým nebo nevidomým občanům.

V Hradci byly zmapovány další bezbariérové trasy
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Doposud bylo zmapováno více než 30 kilometrů. Během loňského roku došlo ke zmapování tras o délce zhruba pět kilometrů, například v ulicích Jana Koziny, Hradecké nebo Balbínově. Od července se už mapují další nové úseky v Malšovicích. Finální podobu je možné nalézt na internetových stránkách města Hradce Králové na mapě Bezbariérový Hradec.

Mapování bariér probíhá ve spolupráci s odborem sociálních věcí a zdravotnictví magistrátu města a partnerů, zejména Centra pro integraci osob se zdravotním postižením Královéhradeckého kraje. „Mapování bariér provádíme s pomocí osob se zdravotním postižením. Na projektu se podílí pán na vozíčku z organizace Cesty bez bariér a také nevidomý člověk s asistentem z hradeckého Tyflocentra. V těchto dnech jsou mapovány další nové úseky v Malšovicích. Zhruba v říjnu přijde na řadu zanesení materiálů do mapového portálu, což zajišťují zaměstnanci magistrátu z IT odboru,“ řekl Martin Hanousek, náměstek primátora pro oblast sociálních věcí.

„V minulém roce byly mapovány vytipované trasy, na kterých leží důležité objekty občanské vybavenosti. Zmapovány byly trasy o délce asi pět kilometrů,“ řekl vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Marek Šimůnek. Jednalo se například o ulice Jana Koziny, Hradební, Orlické nábřeží, Rautenkrancovu, Balbínovu, Plácelovu, Víta Nejedlého, Švendovu, U Soudu, U Kavalíru a také Kubištovy sady. Z přilehlých budov to bylo biskupské gymnázium, dům dětí a mládeže, SOŠ a SOU Hradební, letní kino Širák, hotel Tereziánský Dvůr, Labyrint Divadla Drak, loděnice, Divadlo Drak a hala Slávie. „Mimo tato místa byly zaznamenány i důležité objekty na Velkém náměstí a v blízkém okolí jako například Galerie moderního umění, Husův dům s Rokytanovou výstavní síní, budova městské policie a také byla zmapována přístupnost všech zahrádek před restauracemi na Velkém náměstí,“ doplnil Šimůnek.

Výsledky mapování jsou prezentovány na webových stránkách města Hradec Králové na mapě Bezbariérový Hradec. Podněty k projektu, který v roce 2014 získal ocenění Zlatý erb, může podávat i veřejnost, a to prostřednictvím adresy bariery.hk@mmhk.cz.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český Krumlov: Na úřad s občankou v mobilu

7:04 Český Krumlov: Na úřad s občankou v mobilu

V lednu byly spuštěny eDoklady – aplikace, která v zabezpečené formě obsahuje občanský průkaz. Posky…