V Jihlavě výborně třídí a vyhazují o třetinu méně odpadu než průměrní Češi

10.06.2018 7:38

Obyvatelé Jihlavy mnohem lépe třídí a do popelnice vyhodí o třetinu méně odpadků než průměrní Češi a díky tomu svému městu vybojovali titul Odpadový oskar.

V Jihlavě výborně třídí a vyhazují o třetinu méně odpadu než průměrní Češi
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Ocenění ve čtvrtek převzal primátor Rudolf Chloupek z rukou organizátora soutěže Milana Havla z Arniky. Efektivně nastaveným odpadovým systémem Jihlavy se podle odborné poroty mohou zástupci ostatních obcí a měst inspirovat, jak odpadové hospodářství svého města řešit.

„Jihlava je důkazem, že ve velkých městech mohou lidé produkovat málo odpadu a dobře třídit. Oceňujeme zejména dlouhodobou snahu o co nejmenší produkci odpadu, čemuž odpovídá jak množství a organizace sběrných míst, cílevědomé informování obyvatel a dokonce zavedení programu pro živnostníky. Výsledkem toho je, že Jihlava je jediné město v republice s více než padesáti tisíci obyvatel, kteří ročně v průměru vyhodí do sto padesáti kilogramů odpadů. Tím je srovnatelná s vyspělými regiony v Evropě,“ komentuje ocenění odpadový expert Milan Havel z Arniky.

„Cena je především uznáním pro občany města. Vyslyšeli výzvy radnice a chovají se k životnímu prostředí zodpovědně. Ocenění je důležité také pro město jako instituci a jeho pracovníky, kteří se problematikou nakládání s odpady zabývají. Je to impuls pro další práci, která v této oblasti nikdy nekončí. Třídění a recyklaci pochopitelně budeme dál rozvíjet, stále ještě vidíme rezervy. Aktuálně otevíráme nové téma, kterým je tzv. nulový odpad, tedy snaha o co nejnižší produkci odpadu. Pokud by nešlo jen o aktivitu našeho města, ale celé republiky, bylo by to určitě jednodušší. Města například nijak nemohou ovlivnit produkci obalů,“ vyjádřil se primátor města Jihlavy Rudolf Chloupek.

Jihlava s více než 50 tisíci obyvateli své odpadové hospodářství dlouhodobě a koncepčně rozvíjí. V roce 2017 se v Jihlavě na 1 obyvatele vytřídilo 54 kg papíru, plastů a skla, směsného odpadu se vyvezlo pouze 140 kg na obyvatele. Ke snížení produkce směsného odpadu v Jihlavě došlo po zavedení motivačních slev ke třídění, rozšířením sběru biologicky rozložitelných odpadů, plošným snížením frekvence svozu popelnic od rodinných domů jednou za 14 dní. Na skvělých výsledcích má vliv i podpora malých živnostníků ke třídění. Město o odpadovém hospodářství velmi pečlivě informuje obyvatele na svém webu www.odpadyjihlavy.cz, kde nejen radí, co a jak třídit, informuje také o nákladech systému a plánech na další rozvoj.

Vývoj odpadového hospodářství a třídění v Jihlavě:

 

Rok / druh odpadu

2016

2017

 

(kg/obyv.)

(kg/obyv.)

papír

28,9

27,3

plast

11,6

13,3

sklo

12

13,6

bioodpady

39,7

44,1

objemný odpad

20,8

21,9

směsný odpad

141,4

140,3

 

 

 

Míra recyklace

41,40%

43,20%

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

22:28 Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

Statutární město Liberec opět podporovalo dobrovolníky, kteří se připojili k úklidové akci Ukliďme L…