V Kroměříži se uskuteční pěvecká soutěž i recitační přehlídky

05.02.2018 19:46

Talentované děti změří v Kroměříži síly ve zpěvu a pro školáky i dospělé se ve městě uskuteční i dvě recitační klání. Ve středu 7. února se koná pěvecká soutěž O hanáckyho kohóta, 28. února recitační klání Wolkrův Prostějov a 21. března Svátek poezie. Ze všech přehlídek postoupí nejlepší do krajských kol, kde budou bojovat o postup do celorepublikového finále.

V Kroměříži se uskuteční pěvecká soutěž i recitační přehlídky
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Těší nás, že město může uspořádat setkání mladých talentovaných zpěváčků i milovníků poezie. Považuji za velmi důležité rozvíjet vztah dětí k lidové kultuře, oblasti, kde žijí, a samozřejmě i k literatuře,“ poznamenal místostarosta Pavel Motyčka, který má oblast školství na starost.

O hanáckyho kohóta se utkají děti ve třech kategoriích – v první od tří do devíti let, ve druhé od deseti do jedenácti let a ve třetí od dvanácti do patnácti let. „Každý soutěžící si vybere dvě hanácké písničky podle svého výběru, které zazpívá bez hudebního doprovodu,“ uvedla Yveta Žilinská z odboru školství, mládeže a tělovýchovy, který je pořadatelem všech zmíněných přehlídek.

O hanáckyho kohóta chce usilovat už více než 40 dětí z celého Kroměřížska. Zájemci se mohou hlásit na odboru školství mládeže a tělovýchovy až do začátku klání. Cílem přehlídky, která se koná v hudebním sále kulturního domu, je udržovat lidové tradice Hané. Nejlepší interpreti postoupí do krajského kola, které se uskuteční 14. dubna v Prostějově.

Svátek poezie bude hostit kulturní dům

Wolkrův Prostějov je vypsán pro mládež a dospělé recitátory. Utkají se v kategoriích od patnácti do osmnácti let, od osmnácti do 21 let a od 22 let a více. „Přehlídka je určená pro amatérské recitátory. Přednášet nemohou vlastní texty, ale literární díla z oblasti poezie i prózy,“ dodala Žilinská. Přehlídka se koná v budově základní umělecké školy v Jánské ulici. Krajské kolo bude hostit 6. dubna Uherské Hradiště.

Svátek poezie bude opět hostit kroměřížský kulturní dům. Přehlídka je určena dětem ze základních škol. Utkají se v kategoriích první třídy, druhé a třetí třídy, čtvrté a páté třídy, šesté a sedmé třídy, osmé a deváté třídy a v soutěži recitačních kolektivů. „Díky této přehlídce se děti budou učit veřejnému vystupování a porozumění textu a také si osvojí komunikační dovednosti,“ uzavřela Žilinská. Krajské kolo je naplánováno na 17. dubna opět do Uherského Hradiště.

Bližší informace získají zájemci o účast na všech zmíněných přehlídkách na městském úřadě u Yvety Žilinské nebo na telefonních číslech 573 321 344 a 720 744 875.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

22:09 Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

Zhotovitele netypické, zato velmi atraktivní stavby hledá město Ostrava. Zoologická zahrada a botani…