V Mladé Boleslavi mohou lidé nově využít sdílená elektrokola

03.09.2019 20:19

Od počátku nového školního roku mohou obyvatelé Mladé Boleslavi využívat další novinku, která jim usnadní dopravu po městě. Ke sdíleným kolům přibyla nyní desítka elektrokol.

V Mladé Boleslavi mohou lidé nově využít sdílená elektrokola
Foto: mb-net.cz
Popisek: Mladá Boleslav

"Jsme rádi, že Boleslaváci si na rekola velmi rychle zvykli a hojně je využívají. Nyní mají k dispozici i elektrokola, kde je ovšem režim trošku jiný," uvedl první náměstek primátora Jiří Bouška. Nástupní cenu 15 korun hradí za uživatele firma Škoda Auto prostřednictvím fondu, uživatelé tedy zaplatí jen za vlastní jízdu, a to částku 2 koruny za minutu. Město navíc nyní z vlastního rozpočtu zaplatilo dalších 40 klasických bicyklů, které doplní stávajících 60 rekol, jejichž pořízení hradila Škoda Auto. I na těchto kolech mají uživatelé prvních patnáct minut jízdy zdarma tak, jak jsou dosud zvyklí, hradí je totiž město.

Provoz elektrokol funguje samozřejmě v jiném režimu, protože po určitě době je nutné kola dobíjet. Jsou však konstruována tak, aby vydržela několik dní provozu. Každé kolo je také vybaveno čipem, aby se zamezilo krádežím. Zóny, kde si mohou lidé elektrokolo půjčit či naopak vrátit, jsou v mobilní aplikaci označeny zelenou barvou, zónám pro běžná kola zůstává růžová barva.

Každé kolo si v průměru denně půjčí šest až sedm lidí, některé dny se ale průměrný počet uživatelů jednoho kola vyšplhá až na deset. Po skončení sezóny, což bude 21. listopadu, vyhodnotí vedení města nejen frekvenci využití, ale také nejčastější trasy, a připraví projekt pro příští rok.

Co se týká sdílených koloběžek, stále se testují tak, aby bylo jejich zavedení uživatelsky co nejpřívětivější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

11:17 Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

V rámci příprav oslav 90. výročí založení Botanické zahrady Petra Albrechta v Prostějově, které se u…