V Mladé Boleslavi vzniknou dvě knihobudky

28.08.2017 14:31

V první polovině září budou do ulic Mladé Boleslavi nainstalovány dvě knihobudky.

V Mladé Boleslavi vzniknou dvě knihobudky
Foto: mb-net.cz
Popisek: Mladá Boleslav

"Jsou to vlastně bývalé telefonní budky, předělané na jakousi sdílenou veřejnou knihovnu. V každé je několik polic, na které se vejde 200 až 300 knih, a kdokoliv si je tam může bezplatně vypůjčit, přečíst, vrátit či případně vyměnit za jinou knihu, kterou už doma nechce či nepotřebuje," vysvětlil náměstek primátora Daniel Marek, autor nápadu zapojit do projektu knihobudek i Mladou Boleslav.

První dvě boleslavské knihobudky budou stát před Havelským parkem a v Novém parku u bývalého bunkru. "Věřím, že si obyvatelé našeho města vezmou projekt za svůj a budou možnost bezplatné výpůjčky knížek využívat," doufá náměstek Marek.Pokud by se to osvědčilo, město má už do budoucna vytipována další dvě místa, kde by mohly knihobudky stát třeba už od příštího roku.

Na podobné bázi funguje už několik dní menší knihobudka v areálu komunitní zahrady Klementinka, ta je ale určena především zdejším návštěvníkům.

V městské knihovně mají čtenáři k dispozici regál, nazvaný Vezmi knihu - přines knihu, kde jsou vyřazené knihy z fondu knihovny k volnému rozebrání, ale jsou zde i knihy od ostatních návštěvníků, a všechny jsou rovněž k dispozici zdarma a bez registrace.

Projekt na proměnu vysloužilých telefonních budek vznikl už v roce 2013, momentálně je v České republice zhruba třicítka knihobudek a zhruba 50 pouličních knihoven, v oběhu je tak cirka 100 000 knih.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Souhrnnou rozpočtovou rezervu města posílí 231 milionů korun

10:29 Hradec Králové: Souhrnnou rozpočtovou rezervu města posílí 231 milionů korun

Z loňského finančního vypořádání rozpočtu města má Hradec Králové přebytek volných zdrojů více než 2…