V Plzni poprvé zasedal městský žákovský parlament

21.02.2019 13:50

Ve středu 20. února 2019 se na plzeňské radnici sešlo 19 žáků z různých škol na ustanovujícím zasedání městského žákovského parlamentu. Setkali se s primátorem města Plzně Martinem Baxou a radní pro oblast školství Lucií Kantorovou a vedoucí Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Magistrátu města Plzně Dagmar Škubalovou.

V Plzni poprvé zasedal městský žákovský parlament
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Setkání inicioval Odbor školství, mládeže a tělovýchovy města Plzně v rámci projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání II (MAP II), který sdružuje více než stovku škol z Plzně a dalších 17 obcí v okolí. Od založení městského školního parlamentu si slibuje zvýšení kompetencí mladých lidí pro demokratickou kulturu, zlepšení v oblastech vztahu žáků ke škole, motivace k participaci na životě školy, ale i komunikace žáků mezi sebou a jejich sociální vyspělosti.

Vedení města tuto žákovskou aktivitu podporuje. „Chceme naslouchat všem, kteří v našem městě žijí, a proto tuto činnost dětí zapojených do žákovského parlamentu velmi vítáme. Těšíme se, že budeme postupně dostávat informace a podněty k tomu, co by se mělo ve městě změnit, aby se v něm všem obyvatelům lépe žilo,“ uvedl primátor Martin Baxa při zahájení ustavujícího zasedání. Doplnil, že se plánuje setkat s žákovským parlamentem alespoň dvakrát do roka.  

S podporou a přáním úspěšného jednání žákovského parlamentu se k němu připojila i radní  pro oblast školství Lucie Kantorová a vedoucí Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Magistrátu města Plzně Dagmar Škubalová. Dagmar Škubalová dětem připomněla, že se na ni mohou obracet členové žákovského parlamentu se svými podněty i poté, co bude projekt MAP II ukončen.   

Ze 106 škol zapojených do projektu má školní parlamenty 19 škol z Plzně a tři z blízkých obcí, a to z Nezvěstic, Starého Plzence a Chrástu. Zástupce, kteří se zúčastnili historicky prvního zasedání městského parlamentu, vybíraly školy prostřednictvím voleb.

Dalšími účastníky jednání byli Eva Tischlerová a Martin Severa ze Střediska volného času Radovánek, které koordinuje činnost Krajského parlamentu dětí a mládeže, vedoucí Národního institutu dalšího vzdělávání pro Plzeňský kraj Ladislava Šlajchová. Zasedání moderoval Jakub Štěpánek, jenž má bohaté zkušenosti s vedením krajského parlamentu dětí a mládeže, je popularizátorem fyziky a chemie a rovněž lektorem neformálního vzdělávání.

Cílem městského parlamentu jsou pravidelná setkávání s představiteli města a diskuse nad tématy, která si žáci předem odsouhlasí ve svých školních parlamentech. Zasedání se budou konat přibližně dvakrát ročně. Městský parlament se mimo to bude scházet s Krajským parlamentem dětí a mládeže Plzeňského kraje, jenž funguje od roku 2016. Příští setkání se uskuteční na podzim, kdy se uskuteční volba předsednictva, schválení statutu a loga městského parlamentu.

Příkladem aktivit, na kterých se mohou podílet žákovské parlamenty, je zapojení dětí do úprav vnitřních i venkovních prostor školy, příprava projektových nebo tematicky zaměřených dnů (Den Země, Den vody, Den Afriky a podobně), návrh a příprava akcí pro rodiče a veřejnost, nebo třeba podílení se na rozvoji spolupráce mezi školami.

Podrobnosti k projektu MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ II V ÚZEMÍ ORP PLZEŇ (MAP II)

MAP II je evropský projekt, který spustilo město Plzeň v září 2018. Cílem je umožnit mateřským, základním, základním uměleckým i soukromým školám a organizacím neformálního a zájmového vzdělávání připravit si plán vzdělávání, odpovídající současným požadavkům a výzvám. Skládá se ze čtyř klíčových aktivit. Základními tématy jsou předškolní vzdělávání, rozvoj čtenářské a matematické gramotnosti a potenciálu každého žáka a rovné příležitosti.

Projekt trvá od 1. září 2018 do 31. srpna 2021 a zahrnuje kromě statutárního města Plzeň dalších 14 obcí Plzeňského kraje: celkem je zapojeno 106 škol – mateřských, základních i základních uměleckých škol. Finance na tuto činnost putují z Evropských strukturálních fondů, konkrétně z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání.

Podrobnosti a plánované akce v rámci projektu jsou dostupné na webu map.plzen.eu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…