V Plzni se diskutuje o industriálním cestovním ruchu

13.06.2018 21:14

Městská organizace Plzeň-TURISMUS připravila na středu 13. a čtvrtek 14. června odbornou konferenci o industriálním cestovním ruchu – Industry Open Conference 2018, jejímž cílem je navázat kontakty a partnerství v oblasti industriálního cestovního ruchu. Na konferenci vystoupí odborníci nejen z České republiky, ale i z Německa či Velké Británie. Akce je současně nultým ročníkem tzv. festivalu industriální kultury.

V Plzni se diskutuje o industriálním cestovním ruchu
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Plzeň je zcela určitě univerzitním městem, městem kultury, což dokládá titul Evropského hlavního města kultury 2015, jsme městem sportovním, městem inovací, dronů a především jsme městem s významnou průmyslovou tradicí. Plzeň je domovem dvou významných celosvětových značek – Škoda a Pilsner Urquell. Máme skvělé zázemí pro rozvoj tohoto odvětví cestovního ruchu. Díky Evropskému hlavnímu městu kultury jsme se stali velmi atraktivním městem pro turisty, ale do budoucna jim chceme nabízet nové zážitky, chceme rozvíjet naše služby a i do Plzně přivést nové cílové skupiny. A právě významnou oblastí by měl být industriální průmysl, pro který máme skvělé zázemí,“ přivítal účastníky konference Pavel Kotas, ekonomický náměstek primátora města Plzně, v pivovarské Secesi, symbolickém místě konání konference.

„Samotné město Plzeň má k dispozici prostory pro industriální cestovní ruch, ať už jsou to spalovna v Chotíkově, prostory městských dopravních podniků či vodárnu. Do budoucna se ovšem budeme snažit propojovat inovace s industriálním cestovním ruchem,“ doplnil Pavel Kotas, který prozradil, že v Pražské ulici ve Vodárenské věži by mělo nově vzniknout muzeum rodiny Škodů. Pronájem soukromému provozovateli schválili na svém posledním jednání radní města Plzně.

Prvním řečníkem konference byl Tomáš Raboch, který seznámil účastníky s přínosy industriálního cestovního ruchu. Připomněl, že otevření industriálních prostor pomáhá firmám výrazně zlepšit image, ale v době, kdy Česká republika má nejnižší nezaměstnanost v Evropě, může být daná forma cestovního ruchu cestou, jak oslovit nové potenciální zaměstnance. A především připomněl, že industriální cestovní ruch je určen pro téměř všechny cílové skupiny.

Průmysl je dnes předností

John Hinchliffe z anglického Liverpoolu hovořil o projektech nevyužitých industriálních prostor pro kulturní akce v Anglii, Susan Endler z německého Chemnitzu představila koncept místního industriálního festivalu, který navštěvuje ročně okolo 12 tisíc návštěvníků. Z českých řečníků vystoupili Martin Schreier, zástupce skupiny ČEZ, a seznámil přítomné s otevřením provozů ČEZu veřejnosti. Rudolf Šlehofer, zástupce Plzeňského Prazdroje, představil turismus v místním pivovaru. Z Dolních Vítkovic přijel prezentovat industriální stezku Technotrasa David Karčmář. Středeční blok přednášek zakončil Tomáš Raboch společně s ředitelkou Plzeň-TURISMUS Zuzanou Koubíkovou tématem industriální turismus v Plzni.

Na čtvrtek je pro účastníky konference připravena exkurze do Centra Caolinum Nevřeň, do Zařízení na energetické využití odpadu v Chotíkově, do DEPO2015, Techmania Science Center a do závodu Bohemia Sektu ve Starém Plzenci.

Průmysl, který byl ještě před několika desítkami let považován za nepřekonatelnou překážku v atraktivitě Plzně, je dnes její předností. Příkladem je obrovský celoroční zájem o prohlídky plzeňského pivovaru nebo částečně přístupný areál Škodovky díky Techmania Science Center. Z průmyslových areálů plzeňského depa či papírny vznikly kulturní a víceúčelové prostory.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

13:37 Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

V Divadelní restauraci je opět živo. Počet návštěvníků stoupá a spolu s nimi se do restaurace vracej…