V Praze 8 se opět bruslí na třech kluzištích, školáky letos poprvé učí profesionální trenéři

01.12.2023 13:05 | Tisková zpráva

V pátek 1.12. se na Osmičce veřejnosti otevřelo třetí a zároveň největší kluziště, a to na Ládví. Na prvních dvou se už týden bruslí. V Městské části Praha 8 jde už o osmou „ledovou“ sezónu na mobilních kluzištích. Letos ale přibylo několik novinek.

V Praze 8 se opět bruslí na třech kluzištích, školáky letos poprvé učí profesionální trenéři
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 8

Městská část vybrala provozovatele kluzišť ve výběrových řízení, z čehož vyplynula i změna umístění kluzišť. Zrušila také doplatky na energie pro provozovatele kluzišť a zavedla dotované bruslení osmičkových škol a školek, pro které navíc zajistila výuku bruslení s profesionálními trenéry.

Děti učí bruslit profíci

„Dlouhodobě se snažíme na našich školách zpestřovat tělocvik a přitáhnout děti k pohybu zábavnou formou. Proto jsme prodloužili spolupráci s Trenéry ve škole, kteří docházejí do škol na hodiny tělocviku a teď nám sem zapadá mít profesionály i na ledě,“ říká radní pro kulturu a sport Jana Solomonová (ANO). Kvalifikovaní trenéři žáky naučí základní postoje, správnou techniku jízdy vpřed, zatáčení, brzdění a podle úrovně bruslařů i další dovednosti jako jsou obraty, překládání, jízda vzad a další.

Městská část se dohodla na uzavření smlouvy se spolkem JSME INLINE a tak školy a školky, které o pilotní program projevily zájem, budou mít hodiny zdarma. „Rodiče to také nic stát nebude, protože s provozovateli našich třech kluzišť máme dohodu, že dopoledne bruslí školy a školky zdarma, náklady kompenzuje radnice. A to včetně zapůjčení vybavení,“ dodala Jana Solomonová. Do programu trenérů na ledě se přihlásila většina základních i mateřských škol z Prahy 8.

Anketa

Povedla se stávka ČMKOS?

77%
18%
hlasovalo: 10895 lidí

„Průzkumy tělesné zdatnosti z posledních let jsou alarmující. Ten čerstvý z liberecké pedagogické fakulty obzvlášť. Z výzkumu vyplynulo, že se kondice našich dětí propadla někam na úroveň doby po první světové válce, děti hrozivě tloustnou a rozevírají se nůžky mezi těmi, kteří sportují a nesportují vůbec. Proto je každá aktivita, která žáky rozpohybuje, k nezaplacení,“ říká Jan Štorek (ANO), zastupitel a předseda sportovní komise Prahy 8. A dodává: „Dostupnost sportu se v důsledku nepřiměřeně vysoké spoluúčasti rodin obecně snižuje, proto se snažíme, aby děti mohly co nejvíce sportovat ve školách zadarmo. Na program Trenéři ve škole se nám navíc podařilo získat dotaci od magistrátu. I bruslení by vedle například plavání mělo patřit k „povinné výbavě“ každého dítěte.“

Noví provozovatelé kluzišť

Městská část vybrala provozovatelé tří mobilních kluzišť pro letošní sezónu ve výběrovém řízení. V areálu koupaliště Ládví má kluziště ve správě opět společnosti Anelis. Jen nově je zde umístěné velké kluziště o rozměrech 20x40m. Další dvě kluziště (30x15m) provozuje společnost V.L. 2001.

Nově se jedno kluziště přesunulo do dolního prostoru u KD Krakov. V původní lokalitě nebylo dlouhodobě vhodné, jelikož bylo nutné pokaždé odstranit oplocení hřiště s umělou trávou a v neposlední radě docházelo k ničení povrchu sportoviště uměle trávy, jak zde na ni bylo hřiště usazené. Proto bude třeba provést rekonstrukci hřiště s umělou trávou tak, aby bylo možné na sportoviště bezpečně pustit žáky základní školy, ale i další zájemce. V budoucnu by se mohlo kluziště do areálu vrátit, předcházet tomu ale musí právě revitalizace celého sportovního areálu u školy. V rámci ní by mohla pro kluziště vzniknout celoročně využitelná zpevněná plocha.

A poslední kluziště bude opět u zrekonstruovaného Velkého Mlýna, který krásně funguje jako kulturní centrum, knihovna a místo setkávání. Kluziště výborně doplnilo tento prostor a nabídlo další volnočasovou aktivitu. „Jsem moc rád, že na Osmičce se bude pokračovat v zimním bruslení, u jehož zrodu jsem v roce 2017 stál. Děti už dnes nemohou vzhledem ke klimatickým podmínkám řádit na rybnících a venkovní bruslení na umělém povrchu je jednou z možností, jak o tento sport a zábavu děti neochudit,“ říká místostarosta Prahy 8 Radomír Nepil (ANO).

Kluziště by měla být v provozu minimálně 3 měsíce v termínu do 31.3. Vstupné je pro dospělého maximálně 120 korun a pro děti do 130 centimetrů 50 korun. Dopoledne je na všech kluzištích vyhrazeno pro školy a školky z Prahy 8. Pohyb na kluzištích v Libni u Velkého Mlýna a na Krakově je možné sledovat i na webkamerách, a vyhnout se tak tlačenici.

„S provozovateli kluzišť bychom také rádi spolupracovali na zábavných a sportovních akcích pro veřejnost. Přemýšlíme o bruslení za vysvědčení, o Masopustu na ledě nebo hokejovém utkání škol,“ dodala Jana Solomonová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kladno: Brzy se otevřou kruhové objezdy u sportovního gymnázia i ve Velké Dobré

7:04 Kladno: Brzy se otevřou kruhové objezdy u sportovního gymnázia i ve Velké Dobré

Další část infrastruktury spojené s modernizací železniční trati je před dokončením. Okružní křižova…