V Praze vznikl středoškolský sněm, který má radit hlavnímu městu

16.11.2017 17:31

Na pražské Staroměstské radnici byl dnes slavnostně ustaven Středoškolský sněm hlavního města Prahy, který společně organizuje magistrát a Česká středoškolská unie.

V Praze vznikl středoškolský sněm, který má radit hlavnímu městu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

V předvečer Mezinárodního dne studentstva se studenti reprezentující více než sedmdesát středních škol a odborných učilišť shodli na jednacím řádu a potřebě přednostně řešit problematiku dopravy a školního stravování. Projekt se koná pod záštitou pražské radní pro školství Ireny Ropkové.

Studenti z více než sedmdesáti pražských středních škol a odborných učilišť se v předvečer 17. listopadu sešli na ustavujícím zasedání Středoškolského sněmu hlavního města Prahy. Ten zakládá Česká středoškolská unie ve spolupráci s pražskou radní pro školství Irenou Ropkovou. Cílem je podpořit zapojení středoškoláků na rozhodování o věcech, které se jich v hlavním městě bezprostředně dotýkají.

„Počet zapojených středoškoláků mě příjemně překvapil, to samé platí o věcné a nesmírně zajímavé diskusi, která se na tomto ustavujícím zasedání vedla. Jsem ráda, že mají mladí lidé v Praze zájem o veřejné dění a chtějí se mu aktivně věnovat. Vedle participace tento projekt ve studentech podpoří navíc i úctu k demokratickému způsobu rozhodování a umožní jim osvojit si některé klíčové dovednosti, jako je například respekt k odlišným názorům či snaha o hledání konsenzu a kompromisu,” uvedla radní Ropková.

Do středoškolského sněmu jsou studenti vysílání svou školní žákovskou samosprávou. Ze šedesáti tisíc středoškoláků, kteří v Praze studují, tak byla na zasedání zastoupena více než třetina z nich. „Značnou část prvního sněmu zabrala diskuze o pravidlech a smyslu jeho fungování. Delegáti se shodli, že studentský poradní orgán by měl mít vlastního předsedu a místopředsedy, kteří budou mezi zasedáními komunikovat s radními o usneseních, která na zasedáních studenti přijmou,” řekla Lenka Štěpánová, předsedkyně České středoškolské unie.

Dočasným předsedáním sněmu pověřili studenti Michala Pitra, studenta pražského gymnázia Nový PORG, který vedl i průběh prvního zasedání. V jeho druhé části se studenti přesunuli k diskuzi o tom, co středoškoláci považují za klíčové pro každodenní život mladých lidí ve městě. „Jako dvě stěžejní témata ze zasedání vyplynuly problémy se stravováním ve školách a městskou hromadnou dopravou. Jejich řešení bude předmětem dalšího zasedání, které proběhne na začátku příštího roku,” doplnil Michal Pitr a dodal, že na sněm zamýšlí studenti ve spolupráci s pražským magistrátem pravidelně zvát i odborníky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…