V Příbrami se konal Pietní akt, k pomníkům obětí 2. Světové války byly položeny věnce

07.05.2013 18:26

K výročí 68. let od ukončení 2. Světové války se v Příbrami konal Pietní akt. Na třech místech, byly v rámci uctění památky padlých obětí za svobodu, položeny k památníkům věnce.

V Příbrami se konal Pietní akt, k pomníkům obětí 2. Světové války byly položeny věnce
Foto: Honza Groh
Popisek: Václavské náměstí v Příbrami

Tradiční, každoroční akce začala krátce po desáté hodině u památníku na Hvězdičce, dále se skupina přesunula na Příbramský hřbitov a svou štaci zakončila na Březohorském hřbitově.

„Pro Příbramsko jsou události ukončení 2. Světové války obzvláště bolestné, protože právě zde, v okolí Slivice a obce Milín, padly poslední výstřely 12. května, tedy zhruba 4 dny po kapitulaci nacistického Německa a oficiálním ukončení války,“ vyjádřil se k akci Dr. Josef Velfl, který v rámci Pietního aktu přiblížil zúčastněným události této doby a také osudy padlých bojovníků za svobodu, mezi které patřili nejen oběti českého a zahraničního odboje nebo sovětští vojáci a partyzáni, ale také oběti z řad našich spoluobčanů, civilistů.

Starosta Příbrami Pavel Pikrt, který se vedle místostarostů Václava Černého s Ivanem Šedivým, nebo radního Juraje Molnára, za město akce také zúčastnil, k této připomínce říká: „Pietního aktu se zúčastňuji pravidelně a domnívám se, že lidem, kteří v období 2. Světové války položili životy za naši svobodu, patří velký dík a také si zaslouží to, abychom jim složili poctu a uctili památku jejich úmrtí.“

Další událostí, která na toto uctění památky bude navazovat, je v sobotu 11. 5. 2013 pořádaná akce u Slivice, kde od 10 hodin bude možné sledovat statické ukázky 13. dělostřelecké brigády z Jinec, bude zde představena technika Klubů vojenské historie, následovat bude Pietní akt, znovu k uctění památky padlých obětí války. Odpoledne bude následovat připomínka bitvy z konce války, do které bude nasazena spousta techniky, historických strojů, pyrotechniky, transportérů, samohybných děl aj. V rámci zakončení bude představena dynamická ukázka 13. dělostřelecké armády z Jinec. Akce je zdarma a všichni občané jsou srdečně zváni. Využít mohou i kyvadlové dopravy, kterou během sobotní akce zajišťuje město Příbram.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pribram-city.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…