V Žatci proběhnou oslavy 100 let vzniku Československa

22.10.2018 20:38

Celkem tři stromy vysazené ke stoletému výročí Československa bude mít na konci tohoto týdne Žatce.

V Žatci proběhnou oslavy 100 let vzniku Československa
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

K lípě vysazené v září zástupci města a spolku Letci-Žatec přibude ve čtvrtek lípa zasazená u Gymnázia Žatec a v pátek další strom u ZŠ Komenského alej. Ve městě se konají i další akcí připomínající 100 let od vzniku samostatného Československa.

Největší akci, dvoudenní, připravilo Gymnázium Žatec. Ve čtvrtek od 8 hodin se koná oficiální část, jejíž součástí bude i vysazení lípy, a to za účasti všech žáků i pedagogů gymnázia a starostky Žatce Zdeňky Hamousové. Všichni žáci a pracovníci gymnázia se poté hromadně vyfotí, když vytvoří obrazec české vlajky.

Gymnazijní oslavy budou částečně přístupné i veřejnosti. Ve čtvrtek odpoledne od 16 do 18 hodin je pro návštěvníky otevřená výstava ke 100 letům Československa, při níž se podařilo připravit řadu artefaktů k různými „osmičkovým“ výročím letošního roku. V pátek ráno je připravený program pro žáky základní škol.

100 let Československa s důrazem na výročí v Žatci připomíná také výtvarná soutěž, kterou město Žatec připravilo pro žáky základní a mateřských škol. Výtvarné práce na téma Žatec v roce 1918 se odevzdávají do dneška. V průběhu týdne je porota vyhodnotí.

V pátek po poledni budou výsledky výtvarné soutěže zveřejněné v rámci slavnostní akce ZŠ Komenského alej. Žáci druhého stupně spolu s pedagogy v průběhu šesté vyučovací hodiny vysadí další lípu republiky. Sázení stromu zpestří krátký kulturní program a právě vyhlášení výsledků městské soutěže.

Práce vytvořené dětmi si mohou zájemci prohlédnout od 6. listopadu do konce měsíce v Galerii Sladovna. Už tuto neděli ale budou obrázky, malby i trojrozměrná díla vystavená při Dni otevřených dveří radnice. Od 12 do 15 hodin budou k vidění nejen dětské výtvory, ale také několik městských kronik v zasedací síni. Přístupné budou i kanceláře vedení radnice a také věž. Připravený je hudební program a soutěžní kvíz pro děti, dospělí se budou moci seznámit jak s historií radnice, tak s plány na její blížící se rekonstrukci.

Ještě předtím, v 11 hodin, se uskuteční tradiční vzpomínková akce ke vzniku republiky na Kruhovém náměstí.

Součástí oslav 100. výročí vzniku Československa jsou i další události: Koncert v Městském divadle Žatec v pátek 26. října od 19 hodin. Poslední prohlídky sezony na zámku Stekník v neděli 28. října od 10 hodin. V úterý 30. října pak začíná ve Staré papírně putovní výstava, která ukazuje, jak probíhalo vyhlášení samostatnosti v roce 1918 na území dnešního Ústeckého kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…