V Zelené informacím patří Krnovu čtvrté místo

06.02.2017 14:46

Přístup k informacím o životním prostředí představuje prvotní předpoklad kvalifikované účasti veřejnosti na jeho ochraně. Uvědomuje si to i město Krnov a tyto informace se snaží poskytovat občanům co nejlépe. Že se mu úsilí daří, dokazuje skutečnost, že se už několik let umisťuje na předních místech v soutěži Zelená informacím, v níž jde o nejzdařilejší prezentaci o životním prostředí na oficiálních internetových stránkách měst v České republice. V hodnocení loňského roku obsadil Krnov čtvrté místo.

V Zelené informacím patří Krnovu čtvrté místo
Foto: Krnov.cz
Popisek: Krnov

Pětičlenná odborná porota vybírala mezi webovými prezentacemi 272 měst s počtem obyvatel vyšším než pět tisíc ty, které nejlépe splňovaly kritéria soutěže, jimiž jsou například přehlednost, dostupnost nebo kvalita poskytovaných informací. Slavnostní vyhlášení výsledků šestého ročníku soutěže Zelená informacím proběhlo 19. ledna v prostorách Informačního centra OSN v Praze. Na stupních vítězů se umístila města Ostrava, Praha a Přerov, na neoblíbeném bramborovém místě skončil Krnov. „Prvenství si opět uchovala Morava, po loňském vítězství města Přerov se na prvním místě umístilo po dvouleté odmlce město Ostrava, jež zároveň získalo ocenění „Skokan roku“ za největší meziroční zlepšení environmentální prezentace. Z toho je vidět, že téma životního prostředí v Moravskoslezském kraji je stále velmi aktuální. Z třiceti tří měst, která se letos dostala do finále, jich bylo z moravskoslezského kraje deset,“ uvedl za pořadatele soutěže ředitel CI2, o. p. s., Josef Novák.

Zelená informacím spojuje města, která si váží životního prostředí a chtějí se o to podělit se svými obyvateli. Stránky i samotná soutěž vznikají z vlastní iniciativy a nadšení lidí, kteří věří, že informační a komunikační technologie mohou životní prostředí měst zlepšit.

Soutěž probíhá od roku 2010, kdy se uskutečnil její nultý ročník. Město Krnov v ní zvítězilo třikrát v řadě, nejhůře skončilo páté.

Do soutěže není nutné se samostatně hlásit. Jsou posuzovány stránky všech měst a obcí s počtem obyvatel nad 5000. V první fázi hodnocení probíhá „předvýběr“, kde se z asi tří set prezentací vybírá na základě jasně určených kritérií 30 postupujících. Postupující prezentace jsou předány k hodnocení porotě. Porota bere v úvahu následující kritéria: přehlednost celkové prezentace města; rychlá a snadná dostupnost informací o životním prostředí; rozsah a kvalita obsahu informací o životním prostředí; úprava stránek o životním prostředí, estetický dojem; pravidelná aktualizace stránek; dlouhodobé udržování obsahu, například formou ročenky nebo zprávy; využívání sociálních sítí a interakce; míra zlepšení oproti poslednímu ročníku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Inline areál má nové ekologické vybavení

7:37 Opava: Inline areál má nové ekologické vybavení

Inline areál v sousedství víceúčelové sportovní haly v Žižkově ulici se probouzí do druhé sezony své…