V kroměřížské MHD bude jezdit další nový autobus na CNG

22.07.2018 14:55

Cestujícím v kroměřížské městské hromadné dopravě bude sloužit další nový autobus s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG). Vozidlo značky Iveco stálo 6,095 milionu korun bez DPH.

V kroměřížské MHD bude jezdit další nový autobus na CNG
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Slibujeme si od něj další úspory provozních nákladů a také tímto pokračujeme v cestě za ekologickou MHD ve městě,“ uvedl starosta Jaroslav Němec (nezávislý). Dva autobusy na CNG značky Iveco jezdí v Kroměříži už od konce loňského ledna.

Nový autobus bude nasazen na běžné linky ještě během července. Má 43 míst k stání a 29 k sezení. „Je samozřejmě bezbariérový. Jako jediný v kroměřížské MHD má i klimatizaci v celém voze, starší autobusy ji mají jen u řidiče. Nový autobus má také snížená okénka, která využijí vozíčkáři i malé děti,“ popsal Petr Sedláček, jednatel Kroměřížských technických služeb (KTS), které MHD ve městě provozují. Autobus má stejně jako dva loni pořízené vozy elektronickou informační tabuli.

Autobusy s pohonem na stlačený zemní plyn šetří v kroměřížské MHD oproti vozidlům na naftu kolem 40 procent provozních nákladů. Konečné úspory budou nižší, neboť autobusy na CNG jsou dražší, platí se revize tlakových nádob a častější je výměna olejů. „Nezanedbatelným přínosem je však také ochrana životního prostředí,“ dodal místostarosta Marek Šindler (ČSSD). V budoucnu bude hrát roli i vývoj cen paliv a jejich daňové zatížení.

Kroměříž by podle Šindlera ráda v obměně vozového parku pokračovala, a to s podporou evropských dotací. První tři vozidla na CNG hradily KTS ze svých prostředků. MHD v Kroměříži provozují nyní třemi novými vozidly Iveco na CNG a šesti autobusy značky Volvo s pohonem na naftu. Jedno z vozidel Volvo po zařazení nového autobusu na linky zůstane v rezervě. Průměrné stáří vozidel kroměřížské MHD činí necelých devět let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

22:28 Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

Jablonci nad Nisou se ve vysoké konkurenci podařilo obhájit loňské krajské prvenství. Druhou příčku …