V píseckých lesích obnovují tři zaniklé rybníky

13.09.2017 14:36

Tři dávno zaniklé rybníky o celkové ploše 1,3 hektaru se znovu objeví v píseckých lesích u Údraže. Na jejich obnově za zhruba pět milionů korun se v současnosti pracuje. Většinu nákladů pokryje dotace z Ministerstva zemědělství. Dvacet procent zaplatí město Písek.

V píseckých lesích obnovují tři zaniklé rybníky
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

„V těchto dnech je dokončována první retenční nádrž a začalo se pracovat na dalších dvou. Hotovo by mělo být do konce října,“ informuje Petr Matoušek z odboru investic a rozvoje MěÚ Písek. Práce provádí firma Biggest, s. r. o.

Obnovu starých rybníků iniciovala společnost Lesy města Písku, která v oblasti hospodaří. Nádrže nebudou sloužit k chovu ryb, jejich úkolem bude zadržovat vodu v krajině pro období sucha a současně chránit vesnice Údraž a Jehnědno, pokud přijdou přívalové deště. Rybníky, které spojuje Okrouhlický potok svému účelu sloužily už v předminulém století.

„V posledních letech se několikrát opakovala období dlouhodobého sucha. To lesům výrazně nesvědčí a stromy ve velkém usychají,“ říká Václav Zámečník, jednatel Městských lesů Písek. „Když přijde přívalový déšť, vyschlá půda nedokáže vodu ve větším objemu vsáknout. Proto hledáme způsoby, jak to napravit a učíme se od našich předků. Obnova retenčních nádrží, kterými už tenkrát v krajině zadržovali vodu, je jednou z takových cest.“

Důležitou funkcí lesních rybníků a jezírek je také zvyšování biodiverzity. Slouží jako životní prostor pro obojživelníky i řadu dalších živočichů a rostlin. Jsou významným krajinotvorným prvkem a v neposlední řadě mohou mít případné rekreační využití.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

16:14 Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

Jihlava oslavila Den Země. I přes nepříliš hezké počasí přišly na Masarykovo náměstí stovky návštěvn…