Václav Havel bude mít v Praze svůj památník

17.02.2014 16:58

Další pamětní místo Václava Havla vznikne v Praze. Dvě zahradní křesla s lípou prorůstající kulatým stolkem by měla sloužit k diskuzi a setkávání také obyvatelům a návštěvníkům české metropole. Tento netypický památník byl naposled odhalen minulou sobotu v centru Barcelony.

Václav Havel bude mít v Praze svůj památník
Foto: Blogspot / tan
Popisek: Panorama hlavního města Prahy

„Praha je s osobností Václava Havla neodmyslitelně spojená a proto by v ní pamětní místo tohoto výjimečného člověka nemělo chybět. Jedná se o netradiční památník symbolizující demokratický dialog, který byl pro Havla tolik důležitý,“ řekl primátor hl. m. Prahy Tomáš Hudeček.

Primátor již o plánu vybudování pamětní místa jednal se zástupci projektu tzv. Havel´place. Odhalen veřejnosti by mohl být ještě v 1. polovině letošního roku. Hlavním úkolem je nyní společně vybrat nejvhodnější lokalitu.

„Chtěli bychom nalézt místo, které bude lidem dobře dostupné a zároveň bude vhodné pro setkávání a diskuzi. Zaměřili jsme se proto na centrum metropole. Jednou z možných variant je i pražská Kampa,“ dodala výkonná ředitelka Knihovny Václava Havla Marta Smolíková, která projekt se Studiem Šípek spoluorganizuje.

Primátor hl. m. Prahy Tomáš Hudeček byl minulou sobotu členem delegace, která v centru Barcelony odhalila již v pořadí třetí pamětní místo Václava Havla. Vůbec první vzniklo v areálu Georgetownské univerzity ve Washingtonu a druhé bylo odhaleno v irském Dublinu. Havel´s Place navrhnul Havlův dvorní architekt Bořek Šípek a je tvořen dvojicí křesel spojených kulatým stolem, kterým prorůstá lípa – národní strom České republiky. Jedná se o celosvětový projekt, jehož záměrem je vytvoření sítě míst ve veřejném prostoru, která mohou přispět k setkávání a vedení dialogu v duchu ideálů a životních postojů Václava Havla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

10:23 Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

V pátek 19. dubna proběhlo v katastrálním území obce Čechy pod Kosířem taktické cvičení složek integ…