Valašské Klobouky: Studenti si na nádraží vyzkoušeli street art

05.11.2018 17:37

Studenti měli k dispozici čtyři barvy, černou, bílou, okrovou a fialovou, a k tomu podmínku, aby jejich výtvarná vyjádření souvisela s postavou T. G. Masaryka a 90. výročím železniční dráhy. Výsledkem je druhý blok vyzdobené nádražní zdi.

Valašské Klobouky: Studenti si na nádraží vyzkoušeli street art
Foto: wikipedia
Popisek: Valašské Klobouky

Ve středu 10. října 2018 byli studenti 2. ročníku výtvarné výchovy a studenti výtvarného semináře Gymnázia Valašské Klobouky uvolněni z vyučování. Důvodem byla celodenní malba na zeď u vlakového nádraží v témže městě. Toto výtvarné vyjádření se nazývá Street art. Studenti měli k dispozici několik asi dvoumetrových betonových ploch, na které mohli namalovat jakékoliv postavy, motivy nebo napsat citáty. Jedinou podmínkou bylo, že vše, co se zde namaluje, musí být jakkoliv spjaté s T. G. Masarykem a devadesátým výročím dráhy Horní Lideč - Bylnice. Studenti si po skupinkách připravili návrhy a už zbývalo jen jedno – přenést tyto návrhy z papíru, či počítače na velkou betonovou plochu.

Studenti měli k dispozici čtyři barvy – černou, bílou, okrovou a fialovou. Rozvrhli si co, kde a jakou barvou budou realizovat. Pro většinu to byl jeden z prvních „street artů“. Chvíli trvalo, než mladí umělci přišli na všelijaké způsoby, jak a jakým uměleckým stylem plochu zaplnit.

Asi po dvou hodinách už byly vidět první postavy, lokomotiva nebo citáty. Všichni pracovali, jak to jen šlo. Po chvíli však zjistili, že toho času na tak velké plochy a plány zase tolik není. Ruce, obličeje, oblečení a u některých umělců i vlasy postupně měnily svou přirozenou barvu, bylo vidět, že malovali tělem i duší.

Okolo druhé odpolední hodiny už byly obrazy dokončeny a všichni, společně s panem učitelem Ročákem, se spokojeně kochali pohledem na vytvořená výtvarná díla. Byl to zvláštní pocit, před pár hodinami šedé, ničím zajímavé plochy, a po chvíli tolik barev, textu a postav. Krásná společně dokončená práce.

Musím říct, že všem se práce povedla a každý si rád vyzkoušel tento typ umění. A pokud jste se tam ještě nebyli podívat, velmi vám to doporučuji. Přijďte se přesvědčit o šikovnosti studentů výtvarné výchovy. Posuďte sami, zda jsou tyto malby realizované na veřejné plochy ku prospěchu či nikoliv.

Poděkování patří městu Valašské Klobouky za skvělý nápad a za zrealizování této akce.  A další velké díky patří panu učiteli  Ročákovi, který se společně se studenty nebojí pouštět do těchto moderních výtvarných akcí a je jim vždy ku pomoci. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…