Valašské Mezeříčí: Zámecký park prošel rozsáhlou revitalizací

23.05.2021 19:44

Přes 150 stromů a keřů zdobí nově Zámecký park u zámku Kinských ve Valašském Meziříčí. Stávající dřeviny se navíc dočkaly odborného ošetření s cílem prodloužit jejich životnost. Práce v zeleném srdci města se podařilo dokončit s výrazným předstihem.

Valašské Mezeříčí: Zámecký park prošel rozsáhlou revitalizací
Foto: Redakce
Popisek: Náměstí ve Valašském Meziříčí

Koncem zimy a začátkem letošního jara provedli odborníci zdravotní ošetření vytipovaných stromů. „Nechali jsme si zpracovat dendrologický průzkum, který určil k ošetření 188 stromů a celkem 51 dřevin jsme museli kvůli špatnému zdravotnímu stavu nechat smýtit,“ vypočítala místostarostka Yvona Wojaczková s tím, že od dubna do poloviny května probíhala v parku nová výsadba. „Celkem zde přibylo 57 nových stromů a 98 vzrostlých keřů, které vhodně doplnily stávající zeleň. Všechny práce navíc probíhaly ve spolupráci a po konzultaci s ochránci přírody, aby nedošlo k ohrožení hnízdících ptáků či veverek. Park se dočkal také nového broukoviště,“ navázala místostarostka Wojaczková.

Město Valašské Meziříčí na projekt s náklady přesahujícími dva miliony Kč získalo dotaci z Operačního programu životní prostředí, která pokryla bezmála polovinu uvedené částky. „Díky příznivému počasí se dodavateli podařilo práce výrazně urychlit a dokončit je o měsíc a půl oproti stanovému termínu, což je velmi významné především z hlediska hnízdění ptáků. Nyní bude probíhat rozvojová péče o nové dřeviny, která je naplánována do konce roku 2023,“ doplnil Tomáš Kunc, referent odboru komunálních služeb radnice.

Zámecký park byl založen na rozhraní 18. a 19. století. Od roku 1964 je spolu se zámkem Kinských, který vlastní Zlínský kraj, chráněn jako kulturní památka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…