Valašské Meziříčí: Ambulance paliativní a podpůrné péče pomohla v loňském roce 60 klientům

03.02.2022 6:32 | Tisková zpráva

Ve valašskomeziříčské nemocnici již téměř 3 roky funguje projekt zaměřený na péči o pacienty v konečných stadiích nevyléčitelných nemocí. Ta je zprostředkována formou ambulance paliativní a podpůrné péče.

Valašské Meziříčí: Ambulance paliativní a podpůrné péče pomohla v loňském roce 60 klientům
Foto: Redakce
Popisek: Náměstí ve Valašském Meziříčí

Paliativní péče se netýká jen onkologicky nemocných. Pacienty, kteří nemohou nad svým onemocněním zvítězit, mají v péči lékaři napříč medicínskými specializacemi. 

Anketa

Pokud byste byl(a) sportovcem, měl(a) byste morální problém jet na olympiádu v Číně?

6%
92%
hlasovalo: 24412 lidí
„Po ukončení léčby pacienti často nevědí, na koho se obrátit. Mnozí praktičtí lékaři se snaží své svěřence tímto náročným obdobím provést, nicméně jejich možnosti bývají omezené. Naší povinností je ukázat jim hodnotnou cestu, která má smysl, i když nevede k uzdravení,"  vysvětlila doktorka Veronika Mikolajková, která nyní dochází do ambulance z mateřské dovolené za pacienty jedenkrát týdně.

Předpokladem kvalitní paliativní péče je tým, ve kterém úzce spolupracují lékař, zdravotní sestra, sociální pracovník, kaplan, psycholog, nutriční terapeut, fyzioterapeut a další profese. Odborníci provází pacienty a jejich rodiny až do poslední chvíle a pomáhají jim zvládat bolest, dušnost, poruchy spánku, úzkosti a další potíže, se kterými se potýkají „Snažíme se pacientům pomoci již od doby, kdy jsou u nás hospitalizováni, nasměrovat je do naší ambulance, kde společně s rodinnými příslušníky řešíme současný stav a také odpovědi na otázky, které následně s nemocí přichází,“ říká všeobecná sestra paliativní a podpůrné ambulance Jaroslava Petřeková.

„Návštěvy pacientů, jejich rodin a počet sezení je individuální. Jsou rodiny, které za námi přicházejí opakovaně, někteří však vzhledem k rychlému onemocnění pouze jedenkrát. Máme primárně v naší ambulanci starší pacienty, ale nejsou bohužel výjimkou ročníky, které nedosahují ani třiceti let. Tady je to vždy složitější, ještě pokud mají malé děti. Snažíme se však pomoci všem a najít řešení v každé situaci. V roce 2021 jsme pomohli 60 klientům, kteří se k nám několikrát vrátili, a my jim děkujeme za důvěru, se kterou za námi docházeli,” dodává Petřeková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…