Valašské Meziříčí: Opět deficitní rozpočet města na rok 2020

06.01.2020 6:31

V novém volebním období odhlasovala vládnoucí koalice ve městě ANO + KDU ČSL, s podporou opozičního zastupitele Irgla, již druhým rokem deficitní rozpočet. Pro rok 2020 má ještě hrozivější podobu, než v loňském roce.

Valašské Meziříčí: Opět deficitní rozpočet města na rok 2020
Foto: Redakce
Popisek: Náměstí ve Valašském Meziříčí

V době dlouhodobé ekonomické prosperity, která by měla vést k vytváření rezerv, byl přijat rozpočet s deficitem 142,5 miliónů Kč (vloni 121 miliónů Kč). Zatímco např. Spolková republika Německo, hlavní město Praha, ale i sousední Rožnov pod Radhoštěm přijímají vyrovnané rozpočty, naše město jde opačným směrem: utrácí stále víc na úkor budoucnosti. Příjmy ve srovnání s loňským rokem vzrostou o 5,1% na 557,1 miliónů Kč, výdaje však o 6,2% na 692,1 miliónů Kč - především v položkách platových a provozních výdajů, které vzrostou o 28,6 miliónů Kč. U investičních výdajů je nárůst pouze 12,1 miliónů Kč. Alarmující je skutečnost, že investiční výdaje jsou již 2. rokem výrazně podhodnocené, činí pouze 173,5 miliónů Kč, což je 25% celkového rozpočtu. Pro srovnání: v Rožnově pod Radhoštěm přijatý rozpočet s výdaji 647 miliónů Kč uvolňuje na investice 281 miliónů Kč – tj. 43,4%!! A navíc investiční výdaje v příštím roce, kromě 15 miliónů Kč určených jako 1. platba neskutečně drahé výstavby sportovní haly, neřeší žádný ze závažných problémů města: stavbu dopravního terminálu, stavbu nového nebo rekonstrukci stávajícího MÚ, rekonstrukci náměstí, rekonstrukci koupaliště, bytovou výstavbu a další. Vše se jen odsouvá do dalších let – do dalšího volebního období. V kontextu s výše uvedeným je tragické, že předpokládaný rozpočtový deficit v roce 2020 město dorovná veškerými svými rezervami: nedočerpanými finančními prostředky z přijatého úvěru a zůstatky na všech bankovních účtech. Na nepředvídané události si město ponechává rezervu pouze 10 000,- Kč!! Místo toho, aby vedení města v době hospodářského růstu vytvářelo rezervy – třeba právě na řešení zásadních investičních výzev ve městě, tak se finanční prostředky „projídají“ bez výraznějšího efektu.  To není zrovna příklad odpovědné správy města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…