Ve Znojmě si připomněli srpnové události roku 1968

21.08.2013 15:02

Čtyřicáté páté výroční srpnových událostí roku 1968 si ve Znojmě připomněli představitelé města, různých spolků a sdružení i široká veřejnost. Pietní akt se konal v Horním parku u památníku třetího odboje.

Ve Znojmě si připomněli srpnové události roku 1968
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„Před 45 lety se v tehdy komunistickém Československu začal udávat nový, reformátorský směr domácí politiky. Došlo k uvolnění politického napětí a měl být nastartován proces demokratizace. S touto politikou ovšem nesouhlasil Sovětský svaz a svůj nesouhlas dal jednoznačně najevo. 21. srpna 1968 překročila vojska Varšavské smlouvy naše hranice a tento den se stal počátkem smutné sovětské okupace,“ shrnul ve svém projevu starosta města Vlastimil Gabrhel události, které 21. srpnu 1968 předcházely.

Zdůraznil, že ačkoliv sovětská okupace přinesla do života v Československu nejistotu, strach a apatii, československý národ tato událost nezlomila. Našli se lidé, kteří byli ochotni vzdorovat režimu, i když tím mnohdy ohrozili sebe i své blízké. „Právě těmto lidem bych rád vzdal hold a poděkoval, že právě i díky nim můžeme dnes žít ve svobodné zemi,“ dodal ve svém proslovu starosta.

Na závěr apeloval také na to, aby odkaz těchto lití nebyl zapomenut. „Pojďme společně budovat spravedlivější a přátelskou společnost, abychom tak uctili památku těch, jež naši zemi ctili a milovali natolik, že neváhali položit i vlastní život. Je na nás, abychom se svými každodenními postoji starali o to, aby do naší společné paměti už žádné smutné události nepřibyly. Abychom si příští rok mohli říct, že jsme udělali další krok směrem k příznivější budoucnosti nás všech,“ uzavřel svá slova starosta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: znojmocity.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

19:06 Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

V lesním terénu vrchu Háj byla nedávno dokončena stavba sedm kilometrů dlouhé přírodní trasy pro vyz…