Veselí nad Moravou: Už sa fašank krátí, už sa nenavrátí…

02.03.2017 13:59

Konec masopustního období byl patřičně oslaven také ve Veselí nad Moravou. Fašankový průvod maškar a následný program na Bartolomějském náměstí se uskutečnil v sobotu před Popeleční středou. … a ve Veselí bylo skutečně veselo…

Veselí nad Moravou: Už sa fašank krátí, už sa nenavrátí…
Foto: Veselí nad Moravou
Popisek: Město Veselí nad Moravou

Na venkově, kde se lidové zvyky dodržují po léta a dědí se z generace na generaci, je fašank prožíván zcela spontánně a nestrojeně. Ve Veselí nad Moravou se však blížíme také tomuto pojetí a do průvodu se zapojuje rok od roku čím dál víc osob. Že fašank budou oslavovat folkloristé, se tak nějak očekává – nechyběla Štěpnička se svým zimním pásmem „Klzačka“, ani soubor Radošov se straňanskými tanci. Do pochodu vyhrávaly dechovky Šohajé i Konúpci. Letos poprvé se do průvodu zapojil také Veselský mužský (?) sbor – pozn. pochybnost vyjádřenou otazníkem objasní přiložená fotogalerie.

Dost velká část průvodu patří každoročně také mateřské škole. Zvláště MŠ Tyršova tento lidový obyčej prožívá velmi svědomitě a svým nadšením umí zapojit i rodiče dětí. Aby toho folkloru nebylo příliš, byl program proložen také akrobatickým vystoupením na lanech, z kterého se až tajil dech.

V sobotu dopoledne bylo možné v ulicích města potkat také několik zástupců cechu řeznického, kominického i hrnčířského. Závadné tekutiny usměrňoval odborník z Veselského kanalizačního centra. Přišli i svatebčané – nevěsta i s ženichem. Četné zastoupení měla zejména hudebně a tanečně nadaná romská menšina. Mnich se přátelil s uprchlým vězněm. Veselský fašank si nenechali ujít ani zástupci exotických krajin – Číňan a Mexičan. Respekt vzbuzovali hlavně strážníci městské policie … a hned vedle nich také vládce hor Krakonoš, ale i kat či smrtka.

Bavil se snad každý, veselí panovalo po celém Veselí, jenom oblíbené plavání otužilců v Moravě chybělo, ale k tomu letos z bezpečnostního hlediska nemohlo dojít. Fotogalerie ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

11:33 Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

Některé projekty v krajském městě se neobejdou bez dobré spolupráce a komunikace mezi krajem a měste…